Προβλέψεις για τα UX Trends του 2018

Προβλέψεις για τα UX Trends του 2018

ux-trends-2018

Βρισκόμαστε ήδη πολύ κοντά στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Αν αναρωτιέστε τι συμβαίνει στην Develop Greece σάς κάνουμε ένα μικρό update: στολίσαμε τα γραφεία μας με φωτάκια, παραγγείλαμε 4 κιλά χριστουγεννιάτικα σοκολατάκια και αρχίσαμε τις προβλέψεις για τα UX trends του 2018.

Κάνοντας μία ανασκόπηση στα UX trends του 2017, είδαμε πολλές εταιρείες να ενσωματώνουν chatbots, να δημιουργούν περισσότερα videos, να αξιοποιούν κάθε δυνατότητα scrolling και τέλος να προσαρμόζουν το UX Design στην ηλικία του target market που έχουν ορίσει. Δεν αρκεί όμως να μείνετε σε αυτά. Ο digital κόσμος κινείται με τόσο γρήγορους ρυθμούς που καθημερινά εμφανίζονται νέα features και μαζί τους αλλάζουν και τα UX trends. Για να κρατήσετε λοιπόν το website σας ενημερωμένο και ταυτόχρονα λειτουργικό θα πρέπει να είστε συνέχεια στη διαδικασία αναζήτησης του καινούριου. Ακολουθούν οι δικές μας προβλέψεις για τα trends που θα δούμε μέσα στο 2018.

  1. Αξιοποίηση του Negative space

Το negative space είναι o λευκός χώρος που υπάρχει σε μία σελίδα. Ο συγκεκριμένος χώρος είναι πολύ βασικός, πρώτον γιατί μας δίνει λίγο χώρο να ξεκουράσουμε το βλέμμα μας και δεύτερον γιατί τονίζει οποιαδήποτε άλλη πληροφορία βρίσκεται γύρω. Σκεφτείτε ένα landing page γεμάτο πληροφορίες και χωρίς λευκά κενά. Θα ήταν πολύ κουραστικό και τελικά θα κατέληγε μη λειτουργικό, μειώνοντας δραματικά το conversion rate.

Το 2018, πιστεύουμε ότι το negative space θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στο UX Design. Με δεδομένο ότι σήμερα οι περισσότεροι χρήστες δεν διαβάζουν ολόκληρο το περιεχόμενο μιας σελίδας, αλλά αντίθετα το σκανάρουν, το negative space διευκολύνει κατά πολύ την ανάγνωση. Πλοηγηθείτε ενδεικτικά στην αρχική σελίδα του Asana ή του Mailchimp. Θα διαπιστώσετε ότι το negative space ωθεί τον χρήστη να κάνει subscription.

  1. Χρήση Conversional Bots

Όπως ήδη αναφέραμε, η ενσωμάτωση των bots και ειδικότερα των chatbots είναι κάτι που συναντήσαμε πολύ μέσα στο 2017. Τον επόμενο χρόνο πιστεύουμε ότι η τεχνολογία των bots θα πάει ένα βήμα πιο πέρα. Τα bots θα γίνουν πιο conversional, θα δίνουν δηλαδή τη δυνατότητα να πραγματοποιήσετε πολλαπλές ενέργειες, με την ενσωμάτωση buttons που θα βρίσκονται μέσα στο chat. Με αυτόν τον τρόπο, η εξυπηρέτησή σας θα βελτιστοποιηθεί σημαντικά και θα γίνει πιο προσιτή σε χρήστες μεγαλύτερης ηλικίας, που δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με τα chatbots.

  1. Κυριαρχία του Mobile στο Desktop Design

Πρόκειται ίσως για την αλλαγή που όλοι περιμέναμε. Για πρώτη φορά το mobile design γίνεται δημοφιλέστερο του desktop. Το trend αυτό είναι αποτέλεσμα της κυριαρχίας του mobile browsing-επόμενο ήταν ο χρήστης να συνηθίσει σε αυτό το περιβάλλον και να το θεωρεί basic. H μεγάλη τυπογραφία και η εξατομίκευση στο path είναι στοιχεία που καλωσορίζουμε ήδη στους κύκλους του web development και προβλέπουμε ότι θα τα συναντάμε για πολύ καιρό ακόμη.

Ένα ακόμα trend που συναντάμε ήδη σε αρκετά sites είναι η τοποθέτηση sticky στοιχείων στο τέλος της σελίδας και όχι στην αρχή, όπως είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε μέχρι σήμερα. Με λίγα λόγια, το κάτω μέρος της σελίδας αξιοποιείται πλέον περισσότερο.

  1. VR videos για προώθηση προϊόντων

Αναμφίβολα, το Virtual Reality αποτελεί το απόλυτο trend στον χώρο της τεχνολογίας. Βέβαια, δεν είμαστε ακόμα σε θέση να πούμε αν το 2018 θα είναι η χρονιά των VR videos, καθώς υπάρχουν πολλά ακόμα θέματα που πρέπει να διευθετηθούν (κόστος ανά λεπτό κ.α.). Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι όλο και περισσότερες εταιρείες παρουσιάζουν τα προϊόντα ή τον χώρο τους με virtual reality videos. Υποδεχθείτε λοιπόν το 2018 με μία πιο φιλική προσέγγιση του 360°.

  1. Card Based σχεδιασμός

Τον γνωρίζετε από το blog μας. Ο Card Based είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς σχεδιασμούς, τον οποίον επιλέξαμε να ενσωματώσουμε και εμείς στο website μας. Η λειτουργικότητά του βασίζεται στο ότι ταιριάζει σε κάθε τύπο οθόνης- smartphone, tablet, desktop. Ταυτόχρονα, είναι αρκετά προσιτός για το ανθρώπινο μάτι με δεδομένο ότι πρόκειται για τον ίδιο σχεδιασμό που χρησιμοποιεί το Twitter και το Facebook στην εμφάνιση των posts τους. Το στοιχείο αυτό αποτελεί από μόνο του έναν δελεαστικό λόγο, για να το δοκιμάσετε και εσείς.

  1. Εναλλακτικές του hamburger menu

Το hamburger menu ήταν το trend του 2017. Παρόλα αυτά, πολλές εταιρείες εγκαταλείπουν το συγκεκριμένο μοντέλο θεωρώντας το μη κατάλληλο, για να παρουσιάσουν τις υπηρεσίες τους. Συγκεκριμένα, θεωρούν ότι οδηγεί σε χαμηλά ποσοστά διάδρασης και αναζητούν εναλλακτικούς τύπους navigation menu. Προς το παρόν εμείς καταλογίζουμε τον εαυτό μας στους fan του hamburger menu. Περιμένουμε τον χρόνο και την ανταπόκριση του κοινού, για να μας διαψεύσουν ή να μας επιβεβαιώσουν.

  1. Personalized Customer Experience

Προσφέροντας εξατομικευμένο περιεχόμενο στους χρήστες δημιουργείτε μία πιο προσωπική εμπειρία αγορών. Η εξατομίκευση είναι ένα στοιχείο που δεν πρέπει να αμελείτε, καθώς σας βοηθά να χτίσετε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες σας. Θυμηθείτε την καμπάνια της Coca Cola με τα ονόματα που αναγράφονταν πάνω σε κάθε μπουκάλι. Η συγκεκριμένη καμπάνια είχε πολύ μεγάλη επιτυχία, καθώς έδινε την εντύπωση ότι υπάρχει ένα μπουκάλι Coca Cola για τον καθένα.

Εάν λοιπόν θέλετε να ακολουθήσετε τα UX trends του 2018, μπορείτε να δοκιμάσετε πιο εξατομικευμένες τακτικές, όπως να κάνετε στοχευμένο Email Marketing ή να προσαρμόσετε μία υπηρεσία στις ανάγκες του πελάτη.

  1. Τέλος στην “Above the fold” εμμονή

Στο παρελθόν, οι περισσότεροι UX designers προσπαθούσαν να στριμώξουν όσες πιο πολλές πληροφορίες μπορούσαν above the fold της σελίδας. Η εμμονή αυτή σήμερα θεωρείται παρωχημένη, για να μην πούμε κακόγουστη, καθώς ο μέσος χρήστης είναι απόλυτα εξοικειωμένος με το scrolling. Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, το 2018 θα είναι η χρονιά που θα δούμε τα πιο cleanabove the foldsections. Αναφέραμε ήδη το negative space σαν μια καλή εναλλακτική!

Κάπου εδώ οι προβλέψεις μας φτάνουν στο τέλος. Αναμένουμε να δούμε τι θα αντέξει τελικά στον χρόνο και τι θα βγει εκτός ανταγωνισμού. Εσείς ποια UX trends πιστεύετε ότι θα δούμε το 2018; Περιμένουμε τις απαντήσεις σας στο Facebook!

Μοιραστείτε το:
2019-11-05T14:47:00+02:00Categories: Web Sites|Tags: , , |

Μοιραζόμαστε νέα θέματα κάθε εβδομάδα

Develop Greece

Social Media

Κατεβάστε το SEO Ebook!

seo e-book

E-Book

Πώς να αυξήσετε το SEO traffic σας μέσα σε 30 μέρες

SEO E-Book!