Chatbots: Οι εφαρμογές του μέλλοντος;

Chatbots: Οι εφαρμογές του μέλλοντος;

chatbot-1

Τα chatbots αποτελούν μέρος της μετάβασης από τον σταθερό κόσμο των desktops στην πανταχού παρουσία των mobile συσκευών. Αναλυτές τα χαρακτηρίζουν ως τις εφαρμογές του μέλλοντος, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως θα αντικαταστήσουν τις μπάρες αναζήτησης. Μεγάλες εταιρείες στον κόσμο τα έχουν ήδη ενσωματώσει στις υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών όπως η Microsoft με το Microsoft Cortana και η Google με το Google Assistant. Πόσο πετυχημένη όμως είναι η επικοινωνία με ένα bot και ποια είναι η τύχη του ανθρώπινου παράγοντα στην επικοινωνιακή διαδικασία; Ας αφήσουμε για την ώρα τα ερωτήματα ανοιχτά και ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.

Τι είναι τα chatbots;

Τα chatbots αποτελούν λογισμικά που εκτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες μιμούμενα όσο το δυνατόν καλύτερα τον ανθρώπινο λόγο, γραπτό ή προφορικό. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα software που απαντά στις ερωτήσεις μας αυτοματοποιημένα. Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορείτε να «κουβεντιάσετε» με ένα chatbot, μπορείτε όμως να πάρετε χρήσιμες πληροφορίες για θέματα σχετικά με μία επιχείρηση εύκολα και γρήγορα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός chatbot;

Τα chatbots εξασφαλίζουν την αμφίδρομη διάδραση μιας εταιρείας με τους πελάτες της. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μία εφαρμογή που σας προσφέρει πιο άμεση και γρήγορη επικοινωνία με το κοινό σας σε σύγκριση με την αποστολή email, τη συμπλήρωση φόρμας ακόμα και την επικοινωνία μέσω facebook. Επομένως, η ταχύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση είναι το πρώτο στοιχείο που πρέπει να συγκρατήσετε.

Το δεύτερο αφορά την ίδια την επιχείρησή σας. Μέσω των chatbots μπορείτε να συλλέξετε πληροφορίες για τους πελάτες και τις ανάγκες τους. Αναλύοντας τα δεδομένα που θα καταγράψετε έχετε τη δυνατότητα να αξιολογήσετε τις υπηρεσίες σας, να βελτιώσετε τα προϊόντα και τελικά να βελτιστοποιήσετε τη σελίδα σας, υπολογίζοντας τις ελλείψεις που σας επισημαίνουν άμεσα ή έμμεσα οι πελάτες.

Διαβάστε επίσης: Content Marketing: Πώς να υπολογίσετε το ROI που αποφέρει στην επιχείρησή σας (Μέρος Α)

Σε ποιο target market απευθύνονται;

Τα chatbots προσελκύουν συνήθως το νεανικότερο κοινό που ασχολείται με την τεχνολογία και ενημερώνεται για τα τελευταία tech νέα. Το συγκεκριμένο κοινό είναι και αυτό που θα αναζητήσει την υπηρεσία των chatbots και θα τη χρησιμοποιήσει με άνεση. Έρευνες δείχνουν ότι οι μισοί από τους millennials είναι πρόθυμοι να δεχθούν βοήθεια από ένα chatbot.

Ταιριάζουν στην επιχείρησή μου;

Οι εταιρείες που εξειδικεύονται στην παροχή υπηρεσιών είναι αυτές που θα επωφεληθούν περισσότερο από τη χρήση των chatbots. Ξενοδοχεία, ταξιδιωτικές και αεροπορικές εταιρείες αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα πρωτοπόρων που ορκίζονται στα chatbots. Οι ίδιοι δηλώνουν πως ποτέ δεν ήταν πιο εύκολη η κράτηση ενός δωματίου ή εισιτηρίου για τους πελάτες τους.

Τα chatbots μπορούν να ενσωματωθούν επίσης σε eshops που σχετίζονται με τη μόδα, τη διακόσμηση και τον οικιακό εξοπλισμό. Γενικότερα, αγορές που απαιτούν εξειδικευμένα εργαλεία αναζήτησης μπορούν πολύ εύκολα να πραγματοποιηθούν με τη βοήθεια των chatbots.

Επιπλέον, εταιρείες με δύσχρηστη εξυπηρέτηση πελατών μπορούν να υιοθετήσουν το μοντέλο των chatbots, για να διευκολύνουν την επικοινωνία με το κοινό τους. Για να ελέγξετε εάν η εξυπηρέτηση πελατών της εταιρείας σας είναι ελλειμματική, ανατρέξτε στα emails και στα social media. Σε περίπτωση που παρατηρείτε τακτικές ερωτήσεις από το κοινό σας, ίσως τελικά ένα bot να ήταν αρκετά χρήσιμο τόσο για την εξυπηρέτηση όσο και για την εξοικονόμηση χρόνου που καταναλώνουν οι συνεργάτες σας για να απαντούν διαρκώς σε μηνύματα.

Πώς μπορώ να τα χρησιμοποιήσω;

Υπάρχουν τρεις βασικές λειτουργίες που μπορούν να εκτελέσουν τα chatbots στην επιχείρησή σας: παροχή νέου περιεχομένου, υποστήριξη κατά τη διάρκεια μιας αγοράς και επικοινωνία με τους πελάτες.

Το CNN για παράδειγμα αξιοποιεί τις δυνατότητες των chatbots, για να ποστάρει άρθρα σε ενδιαφερόμενους χρήστες. Έτσι, αντί να επισκέπτονται καθημερινά το site για να αναζητήσουν νέο περιεχόμενο, τα chatbots στέλνουν αυτόματα όλα τα τελευταία νέα με βάση τα ενδιαφέροντα και τις προηγούμενες αναζητήσεις τους. Παράλληλα άλλες εταιρείες έχουν ενσωματώσει την τεχνολογία των chatbots, για να διευκολύνουν τους πελάτες με τις αγορές τους. Απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά των προϊόντων, σας κατευθύνουν στην πλοήγηση του site ή στη εύρεση συγκεκριμένων προϊόντων… μπορούν ακόμα και να δώσουν εντολή να σας καλέσουν, για να πραγματοποιήσετε μία παραγγελία.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα;

Μπορεί τα chatbots  να είναι οι εφαρμογές του μέλλοντος, ωστόσο δεν παύουν να επιδεικνύουν αδυναμίες. Η επικοινωνία μεταξύ ανθρώπου και bots δεν έχει φτάσει ακόμα σε άριστο επίπεδο, καθώς η ανθρώπινη νοημοσύνη βρίσκεται πάντα σε υψηλότερο βαθμό.  Υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις στις οποίες χρήστες προσπάθησαν να κοροϊδέψουν ή να μπερδέψουν ένα bot, οδηγώντας το τελικά σε σύγχυση.

Συμπέρασμα

Σήμερα, όλο και περισσότερες εταιρείες επενδύουν στην τεχνολογία των chatbots. Και αυτό, γιατί ο διάλογος αποτελεί τον πλέον οικείο και άμεσο τρόπο επικοινωνίας για εμάς τους ανθρώπους. Υπάρχουν όμως πολλά ερωτήματα σχετικά με τον βαθμό παρέμβασης των bots στην επικοινωνία. Πού αρχίζει και πού τελειώνει η ανθρώπινη νοημοσύνη; Πόσο πιστά μπορεί να μιμηθεί ένα bot τον ανθρώπινο λόγο;

Στην Develop Greece πιστεύουμε πως ακόμα και αν τελικά τα chatbots επικρατήσουν, ο ανθρώπινος παράγοντας θα παραμείνει αναγκαίος. Το σίγουρο είναι ότι οι ερωταποκρίσεις των chatbots μπορούν να αποδειχθούν πραγματικά χρήσιμες, για να φτάσουμε στην πληροφορία που επιθυμούμε. Γιατί λοιπόν να μην τα συμπεριλάβετε και εσείς στο site σας;

Μοιραστείτε το:
2017-12-01T17:44:09+00:00 7 Φεβρουαρίου 2017|Categories: Inbound Marketing|Tags: |

Σχετικά Άρθρα

Μοιραζόμαστε νέα θέματα κάθε εβδομάδα

Develop Greece

Social Media

Κατεβάστε το SEO Ebook!