Content Marketing Vs. Influencer Marketing: Πού να επενδύσετε;

Content Marketing Vs. Influencer Marketing: Πού να επενδύσετε;

Content Marketing Vs. Influencer Marketing

Είναι το Influencer Marketing ο άξιος διάδοχος του Content Marketing; Καθώς οι συζητήσεις διαρκώς πληθαίνουν γύρω από το θέμα αυτό, πολλοί επιχειρηματίες και marketers συχνά αμφιταλαντεύονται μεταξύ των δύο στρατηγικών, μη γνωρίζοντας πού αξίζει να επενδύσουν περισσότερο. Το σημερινό μας άρθρο, λοιπόν, έχει ως στόχο να θέσει ένα τέλος στο συγκεκριμένο δίλημμα!

Τα οφέλη του Content Marketing

Για να προβούμε σε ένα ολοκληρωμένο crash test, είναι σημαντικό να επισημάνουμε τα πλεονεκτήματα της κάθε στρατηγικής, ξεκινώντας από εκείνα του Content Marketing. Παρότι έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν στα χαρακτηριστικά της εν λόγω πρακτικής, καθώς και στο ROI που αποφέρει σε μία επιχείρηση, επιβάλλεται να κάνουμε μία ανακεφαλαίωση των κυριότερων σημείων:

 1. Ενίσχυση της αξιοπιστίας του brand σας

Δημιουργώντας και κοινοποιώντας περιεχόμενο υψηλής ποιότητας, μεγιστοποιείτε την αξιοπιστία της επωνυμίας σας. Για παράδειγμα, η δημοσίευση testimonials και κριτικών αποτελεί μία άριστη τακτική, ώστε να παρακινήσετε το κοινό σας σε αγορά των προϊόντων ή των υπηρεσιών σας.

 1. Τελειοποίηση των σχέσεων με τους πελάτες σας

Εάν θέλετε να μετατρέψετε τους πελάτες σας σε θερμούς υποστηρικτές σας, πρέπει να καλλιεργήσετε ισχυρές σχέσεις μεταξύ σας! Φυσικά, το content είναι ένα εξαιρετικό μέσο, ώστε να απαντάτε σε πιθανά ερωτήματά τους ή να αντιμετωπίζετε προβλήματα και ανάγκες τους.

Το ενημερωτικό και engaging περιεχόμενο, συνεπώς, προσφέρει γνώση και ασφάλεια στους πελάτες σας, χτίζοντας μία μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους, μέσα από διάφορες μορφές όπως newsletters, blog posts, visual στοιχεία ή FAQs.

 1. Εκτεταμένη προβολή σε κάθε πλατφόρμα

Χάρη στο content marketing, διαδίδετε μηνύματα με συγχρονισμό και ροή σε όλα τα κανάλια επικοινωνίας, επιτυγχάνοντας κάθε στόχο σας.

 1. Αυξημένο website traffic

Θα το τεκμηριώσουμε τονίζοντας, απλώς, το εξής: 16 ή και περισσότερα blog posts μηνιαίως, με έγκυρο, στοχευμένο και SEO-friendly περιεχόμενο, μπορούν να οδηγήσουν σε 4,5 φορές μεγαλύτερη επισκεψιμότητα μίας ιστοσελίδας!

Τα οφέλη του Influencer Marketing

Το Influencer Marketing, από την πλευρά του, παρουσιάζει πλεονεκτήματα που μοιάζουν με τα προηγούμενα – αλλά, ταυτόχρονα, διαφοροποιούνται κιόλας! Ας τα δούμε παρακάτω:

 1. Μεγιστοποίηση του brand awareness

Όταν συνεργάζεστε με ανθρώπους που διαθέτουν μεγάλη κοινότητα ακολούθων και ισχυρό engagement με τους fans τους, το προϊόν ή η υπηρεσία που προβάλλετε μέσω αυτών κερδίζει αυξημένη αναγνωρισιμότητα, αποκτώντας στα μάτια του κοινού, παράλληλα, έναν έντονο χαρακτήρα αυθεντικότητας.

 1. Ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης των πελατών σας

Εάν το κοινό εμπιστεύεται τη γνώμη ενός influencer, θα εμπιστευθεί και το προϊόν που εκείνος προωθεί! Προσκαλέστε τους influencers να δοκιμάσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρετε, ζητώντας τους να μοιραστούν την εμπειρία τους με τους followers τους.

 1. Διείσδυση σε νέες αγορές

Με το Influencer Marketing, καθίσταται αρκετά ευκολότερο για μία επιχείρηση να εισέλθει και προβληθεί σε αγορές και target groups που δυσκολεύεται να προσεγγίσει διαφορετικά. Αναλογιζόμενοι, μάλιστα, ότι το 75% των καταναλωτών αναζητά συστάσεις προϊόντων στα social media, όπου πρωταγωνιστούν οι influencers, κατανοούμε ότι η έκθεση ενός brand, καθώς και των θετικών κριτικών για αυτό, σε πιθανούς, νέους πελάτες μπορεί να πολλαπλασιαστεί!

 1. Βελτίωση του SEO

Όταν Influencers με υψηλό Domain Authority (DA) συνδέονται με links προς τις σελίδες σας, αφενός απογειώνετε την κατάταξή σας μεγιστοποιώντας την επισκεψιμότητά σας, αφετέρου ενισχύετε το SEO σας μέσω των backlinks που δημιουργούνται. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι οι χρήστες βασίζονται πολύ περισσότερο στα αποτελέσματα των οργανικών αναζητήσεων παρά σε εκείνα των πληρωμένων διαφημίσεων!

Κατά πόσο σας ταιριάζει το Influencer Marketing;

Κι όμως, το Influencer Marketing δεν είναι εξίσου κατάλληλο για κάθε brand ή επιχείρηση! Προτού, λοιπόν, αποφασίσετε πώς θα προσελκύσετε το κοινό σας αντιμετωπίζοντας ενδεχόμενα διλήμματα, σκιαγραφήστε με ακρίβεια το προφίλ του target group σας απαντώντας σε κρίσιμα ερωτήματα.

Παραδείγματος χάριν, στοχεύετε απευθείας στο καταναλωτικό κοινό ή οι δραστηριότητές σας αφορούν το B2B πεδίο; Μήπως το Instagram, όπου ανθεί το Influencer Marketing, δεν είναι ο πιο εύστοχος και αποδοτικός χώρος διαφήμισης για εσάς; Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι κατά τη στρατηγική αυτή, παραχωρείτε έναν βαθμό ελέγχου σχετικά με το περιεχόμενο που διανέμετε στον influencer-συνεργάτη σας. Άραγε, αυτό είναι κάτι που επιτρέπει η φύση ή η εξειδίκευση των προϊόντων ή υπηρεσιών σας;

Influencer Marketing… είναι αρκετό;

Κι αν υποθέσουμε, εξετάζοντας τα παραπάνω, ότι το Influencer Marketing είναι ιδανική πρακτική για εσάς, κατά πόσο μπορεί να «σταθεί» μόνη της, δίχως το Content Marketing; Πολλοί ισχυρίζονται ότι οι καταναλωτές εμπιστεύονται τους Instagrammers, Bloggers ή Vloggers μακράν πιο πολύ από ό,τι μία επιχείρηση – και, εν μέρει, έχουν δίκιο. Ωστόσο, παραβλέπουν μία σημαντική λεπτομέρεια: ένας τρίτος, όσο δημοφιλής κι αν είναι, δεν θα μπορέσει ποτέ να υποστηρίξει το brand σας καλύτερα από εσάς τους ίδιους!

Το Content Marketing αφορά τη δημιουργία του τέλειου περιεχομένου, ενώ το Influencer Marketing αναλαμβάνει, κατά κύριο λόγο, τη βέλτιστη και αποτελεσματικότερη διάδοση του περιεχομένου αυτού. Κατά συνέπεια, το δεύτερο δεν είναι παρά ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του πρώτου! Ας λάβουμε υπόψη τα cases των πιο επιτυχημένων επιχειρήσεων παγκοσμίως: Δεν αντικατέστησαν το Content Marketing με το Influencer Marketing. Αντιθέτως, έστησαν γερά θεμέλια περιεχομένου, πλαισιώνοντάς τα στην πορεία από διάσημους influencers.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να συμπληρώσουμε ότι, ούτως ή άλλως, το Influencer Marketing αποδίδει μόνο με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ήδη ένα community υποστηρικτών ενός brand, το οποίο έχει αποκτήσει η επιχείρηση με την κοινοποίηση δικού της, αποκλειστικού περιεχομένου. Άλλωστε, οι Influencers χρειάζονται καλοσχεδιασμένο content – το οποίο παράγετε εσείς οι ίδιοι – και, συχνά, χρησιμοποιούν links που καταλήγουν σε δικό σας υλικό, όπως άρθρα ή landing pages.

Διαβάστε επίσης: Micro-Influencers – Το μέλλον του Influencer Marketing

Όταν το Content Marketing συναντάει τους Influencers!

Το περιεχόμενο αποτελεί τη βασική γραμμή μάρκετινγκ – ωστόσο, οι influencer μπορούν να χαρίσουν μία εξαιρετική ώθηση. Το Influencer Marketing είναι εκείνο που θα προσθέσει την πιο καθοριστική πινελιά στην όλη διαδικασία: την ανθρώπινη! Γι’ αυτόν, ακριβώς, τον λόγο, θεωρείται – δικαίως – μία από τις πιο αποτελεσματικές μορφές Content Marketing.

Τι συμβαίνει, επομένως, όταν το άρτιο content βρεθεί στα χέρια ενός influencer;

 • To brand σας αποκτά έναν ακαταμάχητο αέρα πρωτοτυπίας, κύρους και αυθεντικότητας.
 • Οι influencers δεν προωθούν μεμονωμένα χαρακτηριστικά, αλλά πωλούν την εμπειρία που εσείς προσφέρετε, παρέχοντας υψηλότερη αξία στο κοινό σας.
 • Προσεγγίζετε όλο και περισσότερες καταναλωτικές ομάδες.

Εν κατακλείδι

Συνοψίζοντας, όταν αναφερόμαστε στις συγκεκριμένες στρατηγικές μάρκετινγκ, κάνουμε λόγο για δύο διαφορετικά κομμάτια του ίδιου παζλ. Για την ακρίβεια, το Influencer Marketing αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Content Marketing – και όχι διάδοχό του, καθώς είναι αδύνατο να το αντικαταστήσει. Γι’ αυτό, πρωτίστως, οφείλετε να αφοσιωθείτε στις content marketing πρακτικές σας και, στη συνέχεια, να βγείτε προς αναζήτηση δυναμικών influencers.

Μήπως χρειάζεστε επιπρόσθετη καθοδήγηση; Στην DevelopGreece, προσδίδουμε ποιότητα στο περιεχόμενό σας, αναβαθμίζοντας τις content marketing τακτικές σας. Εμπιστευθείτε μας!

Μοιραστείτε το:
<span class="sdata2" title="2019-09-19T17:44:39+02:00"></span>Categories: Inbound Marketing, Strategy|Tags: , |

Μοιραζόμαστε νέα θέματα κάθε εβδομάδα

Develop Greece

Social Media

Κατεβάστε το SEO Ebook!