Ένα συχνό φαινόμενο που «γεννά» αρκετές απορίες είναι γιατί τα emails καταλήγουν στα ανεπιθύμητα/spam! Γνωρίζοντας πως ένα μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας έχει πολλές πιθανότητες να μη φτάσει στον τελικό προορισμό του, θα σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε τους βασικούς κανόνες δημιουργίας και αποστολής marketing emails & newsletters, ενώ, παράλληλα, θα σας παρέχουμε χρήσιμες συμβουλές και στρατηγικές, για να μην καταλήξει και το δικό σας μήνυμά στα spam!
Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, οφείλετε να γνωρίζετε τις λειτουργίες των φίλτρων που χρησιμοποιούν τα email providers, όπως και τα κριτήρια τα οποία χαρακτηρίζουν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα ως spam. Επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα; Συνεχίστε παρακάτω!
10 αιτίες που ένα email πάει στα spam & οι τακτικές αντιμετώπισής τους
Υπάρχει πληθώρα λόγων που ένα ηλεκτρονικό μήνυμα μπορεί να καταλήξει στα spam. Καθώς η τεχνολογία αναπτύσσεται, οι μηχανισμοί που φιλτράρουν τα emails γίνονται πιο αυστηρά, για να προστατεύσουν καλύτερα τους χρήστες από τους spammers. Με αυτόν τον τρόπο, αυξάνονται τα ποσοστά των μηνυμάτων που φτάνουν μακριά από το inbox του παραλήπτη! Πώς, άραγε, μπορείτε να αποτρέψετε κάτι τέτοιο;
-
Δώστε βάση στο περιεχόμενο
Γνωρίζετε ότι υπάρχουν εργαλεία που μετράνε το «καλό» περιεχόμενο ενός email; Ήρθε η στιγμή να εστιάσετε σε οτιδήποτε εμπεριέχεται σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, από το θέμα που θα πληκτρολογήσετε και τον τρόπο με τον οποίο θα ξεκινήσετε τη λεζάντα σας έως και τα αρχεία που θα επισυνάψετε.
Tip: Σας προτείνουμε να αρχίσετε με κείμενο και όχι με link!
-
Επικεντρωθείτε στο subject
Πρόκειται για την πρώτη «εικόνα» του email σας! Γι’ αυτό, αρχικά, συντάξτε ένα θέμα αποτελούμενο από λίγες λέξεις. Στη συνέχεια, αποφύγετε τα special characters και τα κεφαλαία γράμματα, διότι παρουσιάζουν αρνητικό αντίκτυπο, και, τέλος, δώστε value. Ένα ελκυστικό, περιεκτικό και σαφές subject προσθέτει πόντους «καλής εντύπωσης»!
-
Τοποθετήστε στρατηγικά τις εικόνες
Οι πολλές εικόνες, όπως και το μέγεθός τους, μπορούν να κατευθύνουν ένα email στον κάδο των ανεπιθύμητων. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, τέτοιου είδους μηνύματα μπορεί να μην παραδοθούν ποτέ στον παραλήπτη ή ακόμα και να μπλοκαριστούν αυτόματα από τον πάροχο για λόγους ασφαλείας. Επομένως, μην το παρακάνετε με τις εικόνες – αντιθέτως, επιλέξτε τες στρατηγικά.
Tip: Το κείμενο ενός email υπερέχει των εικόνων, οπότε ένας συνδυασμός και των δύο αποτελεί το «χρυσό εισιτήριο» με μοναδικό προορισμό… το inbox του παραλήπτη και όχι τα ανεπιθύμητα/spam!
-
«Αντιπαθητικά» συνημμένα αρχεία & links
Το να στείλετε ένα email σίγουρα διαφέρει από το να στείλετε περισσότερα! Συνεπώς, σκεφτείτε τον όγκο που δημιουργείται, όταν περιέχονται και επισυναπτόμενα αρχεία. Το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερος χρόνος παράδοσης και υψηλότερος κίνδυνος spam. Αυτό συμβαίνει, διότι οι πάροχοι δεν αντέχουν να διαχειριστούν τέτοιον φόρτο και «κίνηση». Οπότε, σας συμβουλεύουμε να αποφύγετε τα συνημμένα αρχεία.
Στη συνέχεια, προσέξτε ιδιαίτερα τον αριθμό των links που συμπεριλαμβάνετε, όπως και τα ίδια τα links, καθώς τα φίλτρα των email providers «συμπαθούν» ιδιαίτερα τα πραγματικά URLs, ενώ, από την άλλη, «αντιπαθούν» όσα μοιάζουν ύποπτα.
Tip: Θέλετε να αποστείλετε έναν μεγάλο όγκο αρχείων σε κάποιον παραλήπτη; Στο διαδίκτυο, υπάρχουν ειδικά εργαλεία τα οποία συμπράττουν στην αποστολή μεγάλων αρχείων, όπως το Google Drive, to Dropbox, το WeTransfer κ.ά.. Τα συγκεκριμένα tools χρησιμοποιούνται από πολλούς επαγγελματίες – δοκιμάστε τα και εσείς!
-
Λάθη στη γλώσσα
Γεγονός είναι πως η ορθογραφία συνιστά έναν ισχυρό παράγοντα τόσο για τα emails όσο και για τις μηχανές αναζήτησης. Εάν δε θέλετε να βρεθεί το μήνυμά σας στα ανεπιθύμητα/spam, τότε, φροντίστε την ορθογραφία και ενδεχόμενες απροσεξίες. Εκτός αυτού, με λανθασμένη ορθογραφία, συντακτικό και γραμματική, δίνετε στους χρήστες μία κακή εικόνα!
Διαβάστε επίσης: Στοχευμένο Email Marketing: 10 παραδείγματα που θα σας εμπνεύσουν!
-
Μην υπερβάλλετε με σημεία στίξης
Χρησιμοποιήστε σωστά τα διάφορα σημεία στίξης, απλώς μην κάνετε κατάχρηση! Πολλές εταιρείες, για να τονίσουν και, παράλληλα, να τραβήξουν την προσοχή του κοινού τους, κάνουν πλεονασμό στη χρήση τους και, ειδικά, σε αυτή των θαυμαστικών! Έτσι, φλερτάρουν έντονα με τον κάδο των spam.
-
«Κόκκινες» φράσεις
Αποφύγετε εκφράσεις και λέξεις όπως: «εκπτώσεις», «κερδίστε λεφτά εύκολα», «τζάμπα», «κερδίσατε» κ.ά.. Αυτές οι φράσεις είναι επικίνδυνες, διότι χρησιμοποιούνται συχνά από spammers και κατευθύνονται, συνήθως, στον φάκελο των ανεπιθύμητων.
-
Προσθήκη unsubscribe button
Εν έτει 2020, η προσθήκη του unsubscribe button μέσα σε ένα marketing email ή newsletter είναι υποχρεωτική!
Οι χρήστες που δεν επιθυμούν να λαμβάνουν, πλέον, ενημερωτικά μηνύματα θα πρέπει να μπορούν να επιλέξουν εύκολα και γρήγορα την αυτόματη αφαίρεσή τους από τις λίστες σας οποιαδήποτε στιγμή, πατώντας απλά το κουμπί διαγραφής. Εάν, όμως, δεν υπάρχει το συγκεκριμένο button ή link, ο χρήστης δικαιούται να προβεί στην επιλογή του “report as spam” – που είναι η χείριστη επιλογή, καθώς επηρεάζει αρνητικά όλη την καμπάνια και όχι μόνο το email.
Tip: Υπάρχουν συγκεκριμένες πλατφόρμες που αυτοματοποιούν τα κουμπιά διαγραφής, όταν δημιουργείται μία καμπάνια, όπως τα κορυφαία Mailchimp, Moosend, Contact Pigeon και HubSpot. Εργαστείτε με τα συγκεκριμένα!
-
Ζητήστε να μπείτε σε “white list”
Πρόκειται για τη λίστα που περιέχει ασφαλείς διευθύνσεις email. Άπαξ και εισχωρήσετε εκεί, τα emails και τα newsletters που αποστέλλετε κατευθύνονται στα εισερχόμενα κατευθείαν.
Tip: Δε θέλετε να καταλήξετε στα ανεπιθύμητα/spam; Τότε, προτρέψτε τους subscribers να σας προσθέσουν σε αυτή τη λίστα. Στέλνοντας ένα ευγενικό email, ενδεχομένως να πετύχετε τον στόχο σας!
-
Ελέγξτε τις spam λίστες
Όλα τα παραπάνω, φυσικά, δεν έχουν καμία ισχύ, εάν το domain σας βρίσκεται ήδη σε «μαύρη λίστα». Εκτός από το domain, σε spam list μπορεί να μπει και η διεύθυνση IP του server που χρησιμοποιείτε! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα προβληματικά emails ως προς την παράδοση – δηλαδή, την κατάληξη στα ανεπιθύμητα/spam ή αυξημένες πιθανότητες να μη φτάσουν καν στον προορισμό τους – και ο λόγος είναι ότι προέρχονται από server με χαμηλό reputation. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο server σας έχει χαρακτηριστεί ως spammer ή έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από κάποιον hacker.
Tip 1: Online εργαλεία, που σας βοηθούν να εντοπίσετε εάν το domain ή η IP του server σας βρίσκεται σε μία spam λίστα, είναι το MxToolbox κ.ά..
Tip 2: Δημιουργήστε ένα dmarc και ένα spf record στον server που φιλοξενούνται τα emails σας, για να δείξετε μεγαλύτερη αξιοπιστία και να προσπεράσετε τα spam φίλτρα.
Tip 3: Περιορίστε τον όγκο των μηνυμάτων που αποστέλλετε μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε να μη διατρέχετε τον κίνδυνο να χαρακτηριστούν τα emails σας ως spam. Για παράδειγμα, προκαθορίστε ως όριο την αποστολή 150 emails μέσα σε 1 ώρα. Παρ’ όλα αυτά, εάν επιθυμείτε να αποστείλετε έναν μεγάλο όγκο emails ανά ώρα, προτιμήστε εργαλεία όπως το Mailchimp, το Moosend, το Contact Pigeon και το HubSpot.
Εάν δε διαθέτετε την τεχνική κατάρτιση ή θέλετε να αποφύγετε τους συνεχείς ελέγχους των παραπάνω, επιλέξτε έναν έγκυρο πάροχο εταιρικού email – οι πιο αναγνωρισμένοι είναι το G Suite και το Office 365.
Επίλογος
Στην προσπάθειά σας να αποτρέψετε τα emails ή τα newsletters σας να καταλήγουν στα ανεπιθύμητα/spam, υιοθετήστε τους παραπάνω τρόπους για τη βελτίωση των email marketing καμπανιών ή της αποστολής των επαγγελματικών μηνυμάτων σας. Θα δείτε πως, με αυτές τις τακτικές, οι πιθανότητες να χαρακτηριστεί ένα email σας ως spam είναι ελάχιστες.
Στην Develop Greece, εφαρμόζουμε εξειδικευμένες τεχνικές email marketing, προσφέροντας αξιόπιστη παράδοση και ενισχύοντας τις πωλήσεις σας. Επικοινωνήστε μαζί μας!