Από τη στιγμή που το ψηφιακό marketing ακμάζει και είναι κυρίαρχο στις μέρες μας, ο εξοπλισμός με νέα μέσα κρίνεται αναγκαίος, όπως και η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι χρήστες αλληλοεπιδρούν. Γνωρίζετε, όμως, ποιο εργαλείο είναι εκείνο που μπορεί να σας προσφέρει τα σημαντικά στοιχεία που αναζητάτε; Σωστά υποθέτετε, το Google Tag Manager! Να σας το συστήσουμε;
Ανεξάρτητα από το είδος της ιστοσελίδας σας, το Google Tag Manager ανήκει στο top 3 των web tools σας, καθώς συλλέγει για εσάς πολύ περισσότερα δεδομένα από οποιοδήποτε άλλο. Διαβάστε τον αναλυτικό οδηγό επεξήγησης που ακολουθεί και μάθετε περισσότερα για το αγαπημένο εργαλείο όλων των κορυφαίων marketers!
Τι είναι το Google Tag Manager;
Το Google Tag Manager (GTM) ή, στα ελληνικά, ο «Διαχειριστής Ετικετών της Google», έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 2012 και πρόκειται για ένα free σύστημα διαχείρισης tags, που παρέχεται, φυσικά, από την εταιρεία Google.
Ο «διαχειριστής ετικετών της Google», λοιπόν, υλοποιήθηκε στοχεύοντας στη βελτιστοποίηση της διαδικασίας δημιουργίας και εγκατάστασης των διαφορετικών tags, αποστέλλοντας τα δεδομένα διάδρασης των επισκεπτών των διαδικτυακών ιστών στην εφαρμογή Google Analytics (GA).
Πλέον, με το GTM μπορείτε να αναπτύξετε και να διαχειριστείτε, εύκολα, τα διάφορα εργαλεία και τις ετικέτες marketing, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο. Ταυτόχρονα, έχετε την πλήρη εποπτεία και τον έλεγχο των ενεργειών, είτε από το website σας είτε από το smartphone σας μέσω application.
Αυτή η εύχρηστη εφαρμογή διαθέτει έτοιμα templates για τη γρήγορη εισαγωγή των tags, με τη μέθοδο asynchronous loading, η οποία ωφελεί στη βελτίωση της ταχύτητας φόρτωσης των websites. Έτσι, το Google Tag Manager, συνδυαστικά, πάντα, με το Google Analytics, εξελίσσεται σε ένα πολύ βολικό μέσο, αποθηκεύοντας πολλές «ταυτοποιήσεις» σε ένα μέρος, και, συνάμα, αφήνει δημιουργικό χώρο για σύνθετες και προσαρμοσμένες λειτουργίες. Ακούγεται εύκολο και απλό, αλλά είναι στην πράξη;
Ορολογία Google Tag Manager!
Αν ενδιαφέρεστε να ξεκινήσετε τη διαδικασία εγκατάστασης του GTM, τότε, παρακάτω, θα γνωρίσετε τη βασική ορολογία του, καθώς και τη χρήση κάθε έννοιας που απαρτίζει το συγκεκριμένο tool.
- Tag ή ετικέτα: Τα tags είναι αποσπάσματα κώδικα, τα οποία κυκλοφορούν σε online διαδικτυακές σελίδες και εφαρμογές και «υποδεικνύουν» στο Google Tag Manager τι να κάνει. Όταν μία ετικέτα ενεργοποιείται σε μία σελίδα, η ενέργεια αυτή χαρακτηρίζεται ως tag fire – δηλαδή, πυροδοτείται.
- Trigger: Ο trigger ή, αλλιώς, «ενεργοποιητής» των ετικετών ελέγχει ότι πληρούνται οι κατάλληλες συνθήκες και, έπειτα, εκτελεί τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να «πυροδοτηθεί» το tag. Με άλλα λόγια, δίνει εντολή στον διαχειριστή πότε και πώς να πραγματοποιήσει αυτό που επιθυμεί ο κάθε χρήστης.
Για παράδειγμα, εάν έχετε συνδέσει το Google Analytics στο site σας, κάθε φορά που ένας χρήστης το επισκέπτεται, κάνει λήψη ενός αρχείου ή κλικάρει, «γεννιέται» η αιτία (trigger), ώστε να ενεργοποιηθεί ένα tag. Όμως, μην ξεχνάτε ότι κάθε tag στον ιστότοπο πρέπει να εξυπηρετεί έναν σκοπό – αλλιώς, δεν προκύπτει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
- Variable ή μεταβλητή: Ενώ οι ετικέτες εξαρτώνται από τα triggers, οι ενεργοποιήσεις εξαρτώνται από τις μεταβλητές. Ένα variable δεν είναι παρά οι πρόσθετες πληροφορίες που χρειάζεται το Google Tag Manager, για να αποφασίσει πού θα πρέπει να ενεργοποιήσει το tag.
- Data layer: Το data layer αποτελεί εκείνο το συστατικό που αποθηκεύει τα αναγκαία στοιχεία, ώστε οι ετικέτες να αναγνωρίζουν εάν πρέπει να «πυροδοτηθούν» ή όχι.
- Container: Τα containers είναι οι «χώροι» όπου αποθηκεύονται όλα τα tags, τα triggers και οι μεταβλητές για το site σας. Κάθε σελίδα στον ιστότοπό σας οφείλει να διαθέτει container!
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του Google Tag Manager;
Αφού ολοκληρώσετε το μάθημα ορολογίας, θα διαπιστώσετε πως το Google Tag Manager αποτελεί ένα – σχεδόν – εκπληκτικό εργαλείο με πολλαπλά οφέλη για την επιχείρηση ή το website σας. Ας δούμε, όμως, αναλυτικά, 3 + 1 πλεονεκτήματά του!
-
DIY δραστηριότητα
Το μεγαλύτερο plus του Google Tag Manager είναι το γεγονός ότι σας διευκολύνει στη δημιουργία και την εφαρμογή των tags, χωρίς να τροποποιήσετε τον κώδικα και δίχως να απαιτείται η χρήση των υπηρεσιών ενός εξειδικευμένου προγραμματιστή. Μπορείτε να κάνετε προσθήκη και αλλαγές στις ετικέτες μόνοι σας!
-
Ταχύτητα
Το σημαντικότερο πλεονέκτημα για τους marketers – και όχι μόνο – είναι η ταχύτητα! Το GTM μπορεί να συμβάλλει, πραγματικά, στην επιτάχυνση του χρόνου φόρτωσης μίας ιστοσελίδας, καθώς και πολλών άλλων διαδικασιών.
-
Ασφάλεια
Δύο μεγάλα ζητήματα που μπορεί να σας προβληματίζουν σχετικά με την ιστοσελίδα σας είναι η ασφάλεια και η πιθανότητα δυσλειτουργίας. Αρχικά, με τους λογαριασμούς GTM και GA, ελέγχετε την πρόσβαση σε αυτούς. Στη συνέχεια, με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγετε νέα κενά ασφαλείας, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε μελλοντικά ευάλωτα σημεία. Τέλος, το Google Tag Manager συνιστά μία αλλαγή στον τρόπο προσθήκης του Google Analytics. Μέσω αυτού, επομένως, «θωρακίζετε» την ιστοσελίδα σας για το μέλλον.
-
Οφέλη ανεξάρτητα από το μέγεθος
Οποιαδήποτε επιχείρηση, οποιουδήποτε μεγέθους, επωφελείται από το GTM, δεδομένου ότι καθιστά πολύ πιο εύκολη την κατασκευή και την επεξεργασία πολλών ετικετών μαζί, χωρίς τη βοήθεια κάποιου προγραμματιστή. Ταυτόχρονα, το GTM είναι εξαιρετικό για μικρότερες επιχειρήσεις, που ενδέχεται να μην έχουν την κατάλληλη τεχνική υποστήριξη, καθώς βελτιώνει την ταχύτητα του ιστοτόπου και φορτώνει πιο αποτελεσματικά.
Κλείνοντας…
Μήπως το Google Tag Manager αποτελούσε για εσάς έναν εντελώς ανεξερεύνητο κόσμο μέχρι χθες; Ακόμη κι έτσι, πλέον, είστε αρκετά εξοικειωμένοι με τον όρο και τις κρίσιμες λειτουργίες του. Για αυτόν, ακριβώς, τον λόγο, σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα και άμεσα την ενσωμάτωσή του στα digital εργαλεία σας και, μάλιστα, ταυτόχρονα με αυτό του Google Analytics Tool!