Πώς το Lean UX Design μπορεί να σώσει μία startup

Lean-UX

Το Lean UX Design αποτελεί ένα από τα πιο πετυχημένα πειράματα των startups επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια. Η φιλοσοφία του ξεκίνησε έπειτα από λεπτομερή παρατήρηση των λόγων, για τους οποίους οι περισσότερες startups εταιρείες αποτυγχάνουν, πριν προλάβουν να ολοκληρώσουν τον πρώτο χρόνο λειτουργίας.

Σε τι διαφέρει, όμως, το Lean UX Design από τον παραδοσιακό UX σχεδιασμό; Προφανώς, στο ότι σας συμφέρει περισσότερο να επενδύσετε σε ένα απλό αλλά προσεκτικά μελετημένο UX, παρά σε ένα πομπώδες design που περισσότερο φλυαρεί παρά διευκολύνει την εμπειρία του χρήστη. Τι θέλουμε να πούμε με αυτό; Το “less is more” σε αυτήν την περίπτωση είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, όμως μην πέσετε στην παγίδα της προχειροδουλειάς.

Το Lean UX Design έχει πίσω του μία ολόκληρη μεθοδολογία, ώστε το αποτέλεσμα να είναι ένα άρτια σχεδιασμένο website, το οποίο υποστηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο την επιχείρησή σας στον διαδικτυακό κόσμο. Ας δούμε, λοιπόν, μαζί τους βασικούς κανόνες του Lean UX Design αναλυτικά!

  1. Δουλέψτε το project ομαδικά

Το Lean UX Design απαιτεί την συμμετοχή όλων των μελών μίας ομάδας: designers, developers, business managers, αναλυτές, κ.ά., όλοι θα πρέπει να συνεργαστούν! Αυτό είναι απαραίτητο, για να προσδιοριστεί με ακρίβεια η συμπεριφορά των χρηστών και να εκτιμηθούν καλύτερα οι ανάγκες του αγοραστικού κοινού. Δηλαδή, ένας designer, για παράδειγμα, οφείλει να παρατηρεί τη συμπεριφορά των καταναλωτών, ώστε να καταλάβει ποιες λειτουργίες ενισχύουν το conversion rate και ποιες όχι.

Στο Lean UX Design ισχύει “τα πολλά μυαλά δουλεύουν καλύτερα από ένα”, με αποτέλεσμα η ομάδα σας να εξελίσσεται γρηγορότερα και, ταυτόχρονα, βελτιστοποιούνται και οι υπηρεσίες που προσφέρει η startup σας. Έτσι, κερδίζετε τον χρόνο και τα χρήματα που θα απαιτούσε ένα project που χτίζεται βασισμένο στο παραδοσιακό UX Design.

  1. Η σημασία των υποθέσεων

Αν το παραδοσιακό UX Design δημιουργείται με γνώμονα τις ανάγκες των καταναλωτών, το Lean UX Design ξεκινά με μία σειρά υποθέσεων. Απαιτεί να είστε δημιουργικοί, να έχετε φαντασία και να αναρωτηθείτε σχετικά με τη χρησιμότητα ενός προϊόντος ή υπηρεσίας. Με άλλα λόγια, ξεκινήστε τις υποθέσεις! Ενδεικτικές ερωτήσεις που θα πρέπει να θέσετε είναι οι εξής:

  • Ποιο είναι το αγοραστικό κοινό;
  • Ποια είναι η χρησιμότητα του προϊόντος;
  • Πότε χρησιμοποιείται;
  • Ποια η βασικότερη λειτουργία του;
  • Ποια είναι τα πιθανά ρίσκα;

Οι υποθέσεις σάς βοηθούν να κατανοήσετε την κοινή γνώμη γύρω από ένα θέμα. Ακόμα κι αν, τελικά δεν καταφέρετε να δώσετε απάντηση σε όλα τα ερωτήματα, αυτά σας βοηθούν να ξεκινήσετε το project σας, δίνοντάς σας μία αρχική κατεύθυνση.

  1. Ξεκινήστε το Brainstorming

Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε τακτικά brainstormings, ώστε να βγάζετε όσο το δυνατόν εγκυρότερα συμπεράσματα. Αφού, λοιπόν, διατυπώσετε τις αρχικές υποθέσεις, ήρθε η ώρα να τις μοιραστείτε με την ομάδα σας! Ξεκινήστε μαζί με τους συνεργάτες σας να εξετάζετε κάθε παράμετρο γύρω από το προϊόν και τις υπηρεσίες που θέλετε να προωθήσετε.

Να θυμάστε πως μία startup δεν διαθέτει ακόμα εμπειρία και δυνατότητα μεγάλων επενδύσεων. Γι’ αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να εξετάζετε κάθε βήμα και κάθε απόφαση που παίρνετε, ώστε να αποφύγετε μία από τις μεγαλύτερες παγίδες: να επενδύσετε χρονικά και χρηματικά σε κάτι που μπορεί τελικά να μην ενδιαφέρει κανέναν.

  1. Δημιουργήστε buyer personas

Ένας τρόπος να προσδιορίσετε την ταυτότητα της εταιρείας σας είναι μέσα από τη δημιουργία σύντομων buyer personas. Η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιείται εξίσου και στο παραδοσιακό UX Design. Η διαφορά όμως του Lean UX Design έγκειται στο ότι η παραπάνω διαδικασία γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, αξιοποιώντας ποιοτικά και όχι ποσοτικά δεδομένα.

Προχωρήστε, σκιαγραφώντας αναλυτικά τη συμπεριφορά των personas: αποδώστε τους δημογραφικά χαρακτηριστικά, συγκεκριμενοποιήστε τις ανάγκες τους, επισημάνετε τις υπάρχουσες ελλείψεις καθώς και τις πιθανές λύσεις.

  1. Minimal Viable Product (MVP)

Με τον όρο Minimal Viable Product (MVP) εννοούμε το μικρότερο δυνατό προϊόν ή υπηρεσία, που δημιουργείται στον μικρότερο δυνατό χρόνο, προσφέροντας υψηλό value στους χρήστες. Το MVP απαιτεί έναν λειτουργικό και χρηστικό σχεδιασμό, ικανό να διεγείρει έντονα συναισθήματα στους χρήστες και, τελικά, να δημιουργήσει ανάγκες. Αυτός, ακριβώς, είναι και ο πυρήνας του Lean UX Design.

Με το MVP, στοχεύετε στη γρήγορη ανταπόκριση του κοινού και στην άμεση διάδραση μαζί του, χωρίς να ζημιώνετε οικονομικά την επιχείρησή σας. Πρόκειται, δηλαδή, για το κλειδί της επιτυχίας μιας startup επιχείρησης!

Συμπέρασμα

Ποιο είναι, λοιπόν, το μεγάλο πλεονέκτημα του Lean UX Design; Οι δυνατότητες που προσφέρει, για να δημιουργήσετε ευέλικτο και, κυρίως, πετυχημένο σχεδιασμό με λιγότερο κόστος. Εάν αναζητάτε τον κατάλληλο τύπο για τη startup σας, η ομάδα της Develop Greece σας προτείνει με κλειστά μάτια το Lean UX Design!

Μοιραστείτε το:
2021-03-01T19:04:15+02:00Categories: Startups, Web Sites|Tags: , , , |

Μοιραζόμαστε νέα θέματα κάθε εβδομάδα

Develop Greece

Social Media

Κατεβάστε το SEO Ebook!

Δέχομαι η DevelopGreece να διαχειρίζεται τα στοιχεία μου με ασφάλεια, όπως ορίζει η Πολιτική Απορρήτου της. Δέχομαι η DevelopGreece να διαχειρίζεται τα στοιχεία μου με ασφάλεια, όπως ορίζει η Πολιτική Απορρήτου της.