Κατά πόσο είστε εξοικειωμένοι με τον όρο “Mobile UX Design”; Εάν όχι αρκετά, μάλλον έφτασε η στιγμή να γίνετε πολύ περισσότερο! Με ένα συντριπτικό ποσοστό των καταναλωτών να πραγματοποιεί την έρευνα αγοράς του, πλέον, χρησιμοποιώντας το smartphone του, είναι ευνόητο γιατί οφείλετε να επενδύσετε κι εσείς, άμεσα, στη mobile εικόνα της επιχείρησής σας.
Είτε πρόκειται για το mobile version της ιστοσελίδας σας είτε για κάποιο app που μόλις λανσάρατε, ο γνώμονας των εργασιών σας πρέπει να εστιάζει σε μία κύρια μεταβλητή: στο User Experience! Ακριβώς, έτσι, προκύπτει και ο όρος του Mobile UX Design, ο οποίος θα πρέπει να αποτελέσει τον οδηγό σας κατά τον σχεδιασμό της mobile «εκδοχής» σας.
Mobile UX Design: Τι πρέπει να κάνετε;
Αναμφίβολα, η πλοήγηση σε mobile συσκευές διαφέρει πολύ συγκριτικά με την πλοήγηση σε desktop περιβάλλοντα. Για να κερδίσετε την προσοχή και τον χρόνο του χρήστη, θα πρέπει το σχεδιαστικό σας όχι μόνο να είναι σύγχρονο και ελκυστικό, αλλά να εξασφαλίζει, ταυτόχρονα, ευκολία κατά την περιήγηση, καθώς και ένα γοητευτικό user journey! Ποια είναι τα βήματα, λοιπόν, που πρέπει να ακολουθήσετε, προκειμένου να επιτύχετε ένα άρτιο Mobile UX Design;
-
Ερευνήστε προτού αρχίσετε!
Στην περίπτωση του Mobile UX Design, η έρευνα – πριν την αρχή – είναι το ήμισυ του παντός! Προτού ξεκινήσετε να σχεδιάζετε τις μακέτες σας, διεξαγάγετε μία εκτεταμένη έρευνα, ώστε να αντιληφθείτε τι ακριβώς ζητούν οι δυνητικοί επισκέπτες / πελάτες σας.
Μην κρίνετε βάσει των δικών σας κριτήριων – ενδεχομένως, να μην αντιπροσωπεύετε το target group σας. Προχωρήστε σε ανάλυση των ανταγωνιστών σας, χτίστε και κατανοήστε σε βάθος τα user personas που αντιστοιχούν στο δικό σας περιβάλλον και, στη συνέχεια, καταλήξτε στη μορφή και στις λειτουργίες που ταιριάζουν με αυτό.
-
Απλοποιήστε!
Το άριστο user experience συνάδει με την ευελιξία, την υψηλή λειτουργικότητα και την ευκολία στη χρήση. Γι’ αυτό, ακριβώς, το mobile σχεδιαστικό σας πρέπει να χαρακτηρίζεται απόλυτα από τη λέξη «απλοποιημένο»!
Απορρίψτε την περιττή πληροφορία που φαντάζει χαοτική στον mobile χρήστη και, παράλληλα, μειώστε τις κινήσεις που απαιτούνται από εκείνον – ελαχιστοποιώντας, για παράδειγμα, το λεκτικό που θα πρέπει ο ίδιος να καταχωρίσει. Ακόμη, διευκολύνετε την περιήγησή του χρησιμοποιώντας χρώματα και μοτίβα που ξεκουράζουν το μάτι, καθώς και ευανάγνωστα κείμενα στο κατάλληλο μέγεθος.
-
Δημιουργήστε οικειότητα!
Κάντε τον χρήστη να αισθανθεί οικεία, σαν να ήξερε την εφαρμογή ή τον ιστότοπό σας από πάντα, μετατρέποντας την πλοήγησή του σε ένα ευχάριστο και γνώριμο ταξίδι! Όσο, επομένως, κι αν επιθυμείτε να φανείτε ρηξικέλευθοι, οι users σας ενδέχεται να μην διαθέτουν χρόνο ή όρεξη, ώστε να εισέλθουν σε διαδικασίες εκμάθησης νέων τρόπων χρήσης.
Προτιμήστε, λοιπόν, navigation patterns και user paths με τα οποία το κοινό σας είναι εξοικειωμένο, δίχως να απαιτούνται περαιτέρω επεξηγήσεις. Επιπλέον, επιδιώξτε τη συνέπεια του περιεχομένου και των εναλλακτικών πλοήγησης που προσφέρετε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο information architecture και στο sitemap.
-
Σχεδιάστε… finger-friendly!
Κι όμως, μερικοί το ξεχνούν! Στα mobile περιβάλλοντα, ο χρήστης αλληλεπιδρά, κυρίως, με τη χρήση των δαχτύλων του. Έτσι, στο Mobile UX Design, κάθε button, tab ή στοιχείο διάδρασης θα πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένο για τα ανθρώπινα δάχτυλα. Επιλέξτε τις σωστές διαστάσεις (τουλάχιστον 7–10 mm) και, ταυτόχρονα, χρησιμοποιήστε τις κατάλληλες αποστάσεις, καθώς και τα απαραίτητα κενά ενδιαμέσως.
-
Ελέγξτε και ελέγξτε ξανά!
Εάν η έρευνα είναι το ήμισυ του παντός, ο έλεγχος ίσως να είναι το παν! Όσο τελειοποιημένο κι αν φαίνεται το σχεδιαστικό σας, μία… ή μάλλον πολλές δοκιμές θα σας πείσουν. Μη σταματάτε να τεστάρετε το app ή το site σας με πραγματικούς χρήστες, σε μία ποικιλία από mobile συσκευές. Ελέγξτε τα αποτελέσματα και – γιατί όχι; – ζητήστε τους feedback!
Mobile UX Design: Και τι… ΔΕΝ πρέπει να κάνετε;
Όταν σχεδιάζετε μία σελίδα ή εφαρμογή για mobile συσκευές, είναι σχεδόν αδύνατο να επιτύχετε ένα τέλειο σχεδιαστικό από την πρώτη κιόλας προσπάθεια! Ακόμη κι αν το design σας ικανοποιεί τις αρχικές απαιτήσεις, είναι βέβαιο ότι, κατόπιν δοκιμών, θα προκύψουν νέες και πιο περίπλοκες. Εφόσον, λοιπόν, ενημερωθήκατε ήδη για τις ενέργειες που οφείλετε να εφαρμόσετε για ένα βέλτιστο αποτέλεσμα, ανακαλύψτε παρακάτω όσες θα ήταν σκόπιμο να αποφύγετε.
-
Μη βασίζεστε στο desktop experience!
Παρασυρόμενοι από την εμπειρία τους σε desktop περιβάλλοντα, πολλοί designers αναμένουν τις ίδιες αντιδράσεις ή αλληλεπιδράσεις χρηστών και σε mobile interfaces. Αποφύγετε την παγίδα! Σκεφθείτε ότι δημιουργείτε εκ νέου μία πλατφόρμα, όσο κι αν χρειάζεται να παρεκκλίνετε από τα ήδη υπάρχοντα standards σας. Κάθε έρευνα, διαδικασία και δοκιμή σας απευθύνεται, πλέον, σε έναν νέο κόσμο… εκείνον των mobile users!
-
Μη βομβαρδίζετε με pop-ups!
Εάν κάτι μπορεί να εξοργίσει τον χρήστη κάνοντάς τον να εγκαταλείψει το περιβάλλον σας αστραπιαία, αυτό είναι τα αναδυόμενα παραθυράκια που ξεπροβάλλουν κάθε λίγο, για τον οποιονδήποτε σκοπό: permissions, εισαγωγή κωδικών, ratings κ.ά..
Ιδίως την πρώτη φορά μίας online επίσκεψης, που ο χρήστης δεν έχει προλάβει ακόμη να σχηματίσει άποψη για τον ιστότοπό σας, τα επαναλαμβανόμενα pop–ups μπορεί να οδηγήσουν τους επισκέπτες σας περισσότερο σε δυσφορία, παρά σε αίσθημα ασφάλειας και ικανοποίησης. Κατά συνέπεια, αφήστε τα, καλύτερα, για τη συνέχεια!
-
Μην αργείτε!
Για την ακρίβεια, όχι εσείς, αλλά η mobile σελίδα ή εφαρμογή σας! Εάν υπάρχει κάτι που μπορεί να εκνευρίσει τον mobile χρήστη περισσότερο και από τα συνεχόμενα pop-ups, δεν είναι άλλο από την αργή ταχύτητα. Όπως και στα desktop περιβάλλοντα, η ταχύτητα διαδραματίζει εξίσου καθοριστικό ρόλο και στο Mobile UX Design.
Τι μπορείτε να κάνετε, για να μην αφήνετε τους χρήστες να περιμένουν; Καθώς μία λειτουργία σας φορτώνει, αντί μίας μπάρας που γεμίζει, εμφανίστε στην οθόνη τους περιεχόμενο που προσελκύει το ενδιαφέρον ή δημιουργεί έκπληξη – όπως, για παράδειγμα, χρήσιμες πληροφορίες ή περίεργα στατιστικά στοιχεία!
-
Μη ζητάτε πολλά!
Σας έχει συμβεί κάποια εφαρμογή να ζητά να κουνήσετε τη συσκευή σας ή να προβείτε σε κάποια περίεργη χειρονομία, ώστε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα; Εάν ναι, βάζουμε στοίχημα ότι μετά από λίγο τη διαγράψατε! Εάν δεν λανσάρετε κάποιο παιχνίδι μέρος του οποίου είναι οι κινήσεις των συσκευών, κάτι τέτοιο δεν θεωρείται και τόσο εύστοχο.
Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, οι mobile χρήστες απαιτούν ευέλικτα, γρήγορα και εύχρηστα περιβάλλοντα. Διαφορετικά, δεν θα διστάσουν να τα εγκαταλείψουν σε δευτερόλεπτα. Κατά συνέπεια, μην τους κουράζετε. Αντιθέτως, δώστε τους όσο πιο… «έτοιμη τροφή» γίνεται!
-
Μη διατηρείτε κενές ή εσφαλμένες σελίδες!
Επικεντρωθείτε στο flow – ή, αλλιώς, στη ροή – του περιεχομένου σας. Είναι προφανές ότι στις πλατφόρμες σας δεν θα πρέπει να υφίστανται σελίδες που δεν οδηγούν πουθενά. Ακόμη κι αν υπάρχουν, ωστόσο, για τον οποιονδήποτε λόγο, φροντίστε να προσθέτετε επιλογές και buttons που επιτρέπουν στον user να συνεχίσει ανώδυνα την πλοήγησή του.
Εν κατακλείδι
Η μεγαλύτερη πρόκληση στο project που ακούει στο όνομα “Mobile UX Design” είναι οι προσδοκίες των ίδιων των χρηστών, οι οποίες διαρκώς αναβαθμίζονται. Προκειμένου να αντεπεξέλθετε στις προσδοκίες αυτές, αναρωτηθείτε εάν το mobile site / app σας προσφέρει αληθινή αξία στο κοινό, προάγοντας την εμπειρία του.
Και, φυσικά, να θυμάστε πάντοτε το εξής: η βελτιστοποίηση του user experience δεν αποτελεί ένα one–time εγχείρημα, αλλά μία αέναη διαδικασία. Γι’ αυτόν, ακριβώς, τον λόγο, δεν αρκεί μόνο να σχεδιάζετε έξυπνα και μοντέρνα – σημασία έχει και να εξελίσσεστε!