Υπάρχουν συντομογραφίες που οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε και χρησιμοποιείτε στην καθημερινότητά σας, όπως LOL, ASAP, TBD. Όμως, στον κόσμο του Digital Marketing υπάρχουν κάποιες συντομογραφίες που δεν είναι οικείες, ειδικά όταν συνέχεια ξεπηδούν καινούριες. Εάν σας έχει τύχει να βρεθείτε σε συζήτηση με marketers, τότε πολύ πιθανόν να έχετε ακούσει κάποιες “άγνωστες λέξεις”, όπως CTA, CTR, PPC, κ.ά..
Γι’ αυτόν, ακριβώς, τον λόγο και για να μην σας πιάνουν “αδιάβαστους” ακολουθεί μία λίστα με τις συντομογραφίες που χρησιμοποιούνται πιο συχνά, η οποία σίγουρα θα σας μυήσει ανώδυνα στον κόσμο του Digital Marketing. Ας ξεκινήσουμε!
AIDA: “Attention, Interest, Desire, Action”, είναι η σειρά των γεγονότων που πρέπει να ακολουθηθεί, ώστε να αποκτήσετε πελάτες σε χώρους όπως site, online διαφήμιση, e-mail, blog κτλ. Η διαδικασία λειτουργεί ως εξής: Αρχικά, τραβήξτε την προσοχή (attention) του κοινού, στη συνέχεια, εστιάστε το ενδιαφέρον του (interest), μετέπειτα, επικαλεστείτε το συναίσθημα και την ανάγκη (desire) και, τέλος, λάβετε δράση (action), ώστε να προτρέψετε να κάνουν την κίνηση που χρειάζεστε.
API: Application Program Interface είναι η συλλογή από κανόνες, πρωτόκολλα και εργαλεία για τη δημιουργία προγραμμάτων, εφαρμογών κ.ά..
B2B: Business to Business αναφέρεται σε εταιρείες που, κατά κύριο λόγο, πωλούν προϊόντα ή προωθούν υπηρεσίες σε άλλες εταιρείες ή οργανισμούς.
B2C: Business to Costumer αναφέρεται σε εταιρείες που, κατά κύριο λόγο, πωλούν προϊόντα ή υπηρεσίες σε ιδιώτες (λιανική πώληση).
BL: Backlink είναι ο σύνδεσμος (link) από ένα site στο δικό σας. Η Google χρησιμοποιεί τα backlinks στον αλγόριθμο, για να καθορίσει τα αποτελέσματα που εμφανίζονται στην μηχανή αναζήτησης. Τα backlinks είναι γνωστά και ως inbound links και είναι γνωστά στον κόσμο του digital marketing.
CMS: Content Management System είναι ένα λογισμικό ή πρόγραμμα που χρησιμοποιείται για την οργάνωση, την επεξεργασία και την έκδοση περιεχομένου.
CPA: Cost Per Action είναι ένας τύπος online διαφήμισης, όπου ο διαφημιζόμενος χρεώνεται με βάση κάποια συγκεκριμένη ενέργεια, όπως μία αγορά, εγγραφή ή υποβολή αίτησης.
CPC: Cost Per Click είναι ένας τύπος online διαφήμισης, όπου ο διαφημιζόμενος χρεώνεται με βάση τον αριθμό των clicks που κάνει ένας επισκέπτης σε ένα link.
CPM: Cost Per Thousand είναι ένας τύπος online διαφήμισης, όπου ο διαφημιζόμενος χρεώνεται με βάση τις χίλιες εμφανίσεις μίας διαφήμισης. Δεν είναι CPT, καθώς χρησιμοποιείται το “mille”, δηλαδή το λατινικό χίλια.
CR: Conversion Rate είναι ο αριθμός των επισκεπτών μίας σελίδας ή των παραληπτών ενός e-mail που κάνουν μία ενέργεια, πέρα από την απλή εμφάνιση.
CRM: Customer Relationship Management είναι μία εταιρική στρατηγική για τη διαχείριση της αλληλεπίδρασης και της επικοινωνίας με παρόντες και πιθανούς πελάτες και χρησιμοποιείται συχνά στο digital marketing.
CSS: Cascading Style Sheets είναι η γλώσσα υπολογιστή που χρησιμοποιείται, για να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται στη σελίδα τα στοιχεία του html κώδικα όπως το χρώμα, η γραμματοσειρά, η διάταξη κειμένου, τα όρια, κτλ.
CTA: Call to Action είναι μία έκφραση που χρησιμοποιείται για να δείξει την ενέργεια που καλείται να κάνει ο χρήστης μίας σελίδας ή ο παραλήπτης ενός e-mail, όπως «Εγγραφή», «Αγορά» ή «Δείτε Περισσότερα».
CTR: Click Through Rate είναι η μέτρηση του αριθμού των χρηστών που έκαναν click σε ένα συγκεκριμένο σύνδεσμο. Μπορείτε να μετρήσετε το CTR στη σελίδα σας με βάση τον αριθμό των επισκεπτών, σε σύγκριση με αυτούς που πάτησαν ένα link. Το CTR μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στο e-mail marketing, για να διαπιστώσετε πόσοι χρήστες έκαναν click στον σύνδεσμο μέσα στο e-mail.
CX: Το Customer Experience είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συχνά στο digital marketing από το ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων, αλλά και από το ίδιο το κοινό! Το CX είναι η συνολική εμπειρία που έχει ένας πελάτης με τη σελίδα, το προϊόν, κτλ.
ESP: Email Service Provider είναι ένας πάροχος που επιτρέπει την αποστολή e-mail και την παρακολούθηση τους.
GA: Google Analytics είναι η ιστοσελίδα της Google που παρέχει πολύ σημαντικά στατιστικά στοιχεία, τα οποία αφορούν στην διακίνηση των δεδομένων στην ιστοσελίδα σας.
FB: Facebook είναι λίγο-πολύ αυτονόητο. Αναφέρεται στο Facebook και σε ό,τι σχετίζεται με αυτό.
HTML: Hyper Text Markup Language είναι η κύρια γλώσσα σήμανσης που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των websites, τα βασικά στοιχεία των ιστοσελίδων.
KPI: Key Performance Indicator είναι ένας τύπος μέτρησης απόδοσης ή προόδου σχετικά με έναν συγκεκριμένο στόχο.
PPC: Στο digital marketing το PPC είναι το “διάσημο” Pay Per Click! PPC ονομάζουμε την περίπτωση, σύμφωνα με την οποία, ο διαφημιζόμενος πληρώνει με βάση τον αριθμό των clicks που λαμβάνει μία διαφήμιση. Για παράδειγμα, αν διαφημίζεστε στην Google, πληρώνετε ανάλογα με τα clicks που παίρνει η δημοσίευσή σας από τους επισκέπτες.
PR: Page Rank είναι ένας αλγόριθμος της Google, ο οποίος καθορίζει τη σχετική βαθμολογία μίας ιστοσελίδας, ανάλογα με τα links που έχει σε άλλες ιστοσελίδες. Μπορεί, επίσης, να σημαίνει Public Relations, δηλαδή δημόσιες σχέσεις. Πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να διαδώσετε μία πληροφορία σχετικά με μία εταιρεία (ή ιδιώτη κατά μία γενικότερη έννοια) στο κοινό. Σημειώστε πως η Google το έχει καταργήσει από κοινή θέα.
PV: Page Views είναι ο αριθμός των επισκέψεων ενός χρήστη σε μία σελίδα.
ROI: Return on Investment αναφέρεται στο πόσο επιτυχημένη είναι μία διαφημιστική καμπάνια digital marketing. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο κέρδος που λάβατε από μία διαφήμιση σε σχέση με το κόστος υλοποίησης. Για παράδειγμα, εάν η ιστοσελίδα σας κοστίζει 5.000€ το χρόνο για διαχείριση, τεχνική υποστήριξη κ.ά., αλλά επιστρέφει κέρδη 20.000€, το RΟI σας θα είναι 400% (20.000/5.000) .
RT: Retweet είναι η προώθηση μίας ανάρτησης στο Twitter. Το αντίστοιχο του share στο Facebook.
SEM: Search Engine Marketing είναι ο τρόπος με τον οποίο μία επιχείρηση μπορεί να προωθήσει την ιστοσελίδα της στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Το SEM έχει δυο συνιστώσες: το PPC και το SEO.
SEO: Search Engine Optimization είναι η διαδικασία βελτιστοποίησης μίας ιστοσελίδας, ώστε να πετύχει υψηλότερα αποτελέσματα οργανικής αναζήτησης. Το SEO μπορεί να βελτιωθεί, επιλέγοντας κατάλληλες λέξεις-κλειδιά, έχοντας back links από άλλες σελίδες, προσφέροντας πλούσιο περιεχόμενο και, κατασκευάζοντας την ιστοσελίδα με τρόπο φιλικό προς τις μηχανές αναζήτησης.
SERP: Search Engine Results Page είναι η σελίδα που βλέπουν οι χρήστες, όταν κάνουν αναζήτηση στο διαδίκτυο, μέσω των μηχανών αναζήτησης, όπως Google, Yahoo ή Bing. Αυτές οι σελίδες έχουν SERP διαφορετικής δομής και τυπικά, αποτελούνται από PPC διαφημίσεις digital marketing και αποτελέσματα οργανικής αναζήτησης.
SM: Social Media ονομάζονται οι κοινωνικές πλατφόρμες που μπορείτε να δημιουργήσετε λογαριασμούς, για να αλληλεπιδράσετε με άλλους χρήστες, όπως το Facebook, το Twitter, το YouTube, το Instagram, κτλ.
SMM: Social Media Marketing είναι η στρατηγική προώθησης μίας επιχείρησης στα social media.
SMO: Social Media Optimization είναι η διαδικασία χρήσης των social media, για να ενισχύσετε το ενδιαφέρον για τη σελίδα σας, καθώς και να αυξήσετε την επισκεψιμότητα. Πέρα από τα κλασικά social media, ένας αποδοτικός τρόπος SMO είναι η δημιουργία blog μέσα στον ιστότοπό σας.
UGC: User–Generated Content είναι το περιεχόμενο που δημιουργούν οι ίδιοι οι χρήστες για μία σελίδα, όπως φωτογραφίες, αναρτήσεις σε blog κτλ.
URL: Uniform Resource Locator είναι η διεύθυνση μίας ιστοσελίδας στο διαδίκτυο.
UX: User Experience είναι η συνολική εμπειρία που έχει ένας χρήστης με την ιστοσελίδα σας.
Αυτές ήταν οι σημαντικότερες “διαδικτυακές” συντομογραφίες που πρέπει να γνωρίζετε, ώστε να μπορέσετε να κατανοήσετε και να αναλύσετε τον κόσμο του Digital Marketing. Μάθετε, όμως, πως ο κατάλογος με τις συντομογραφίες δεν τελειώνει εδώ! Γι’ αυτό, στη Develop Greece θεωρούμε χρέος μας να παρακολουθούμε διαρκώς τις τελευταίες εξελίξεις και να σας κρατάμε ενήμερους!