Black Hat SEO: Ποιες τεχνικές SEO πρέπει να αποφεύγετε;

Black Hat SEO

Έχετε ακουστά το Black Hat SEO; Ναι, πρόκειται για εκείνο των σύνολο των «επίδοξων» τεχνικών SEO, που πολλοί digital marketers αγάπησαν, αλλά η Google μίσησε για πάντα! Καθώς το Black Hat SEO, πλέον, τιμωρείται αυστηρά από κάθε μηχανή αναζήτησης, κρίνεται καθοριστικό για εσάς να μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια του, ώστε να το κρατάτε μακριά από τον δικό σας ιστότοπο, προφυλάσσοντας σημαντικά την κατάταξή σας στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Τι, ακριβώς, είναι το Black Hat SEO;

Black hat… όπως τα μαύρα καπέλα που φορούσαν οι «κακοί» τύποι στις ταινίες Western, για να ξεχωρίζουν από τους «καλούς»! Κάπως έτσι προέκυψε και ο όρος του Black Hat SEO, για να διακρίνεται από το θεμιτό και αποδεκτό “White Hat SEO”.

Ως Black Hat SEO, λοιπόν, ορίζεται η πρακτική που στοχεύει μεν να βελτιώσει την κατάταξη μίας ιστοσελίδας στα αποτελέσματα αναζήτησης, παραβιάζει δε τους όρους χρήσης των search engines. Η πρακτική αυτή ενδέχεται να κατακτά τον στόχο της – όχι, όμως, για πολύ! Το ρίσκο της είναι πολύ υψηλό, καθώς τόσο οι μηχανές αναζήτησης όσο και οι affiliate partners έχουν εξελίξει τις τακτικές τους, εντοπίζοντάς την και «εξοστρακίζοντας» άμεσα τις ιστοσελίδες που την εφαρμόζουν από τις τοποθεσίες τους.

Ποιες είναι οι τεχνικές Black Hat SEO;

Ανάμεσα στις πρακτικές SEO που λατρεύουν τόσο οι χρήστες όσο και οι μηχανές αναζήτησης, καραδοκούν και οι τεχνικές που απειλούν να υποβαθμίσουν την ιστοσελίδα σας. Δυστυχώς, συχνά, ένας ιστότοπος δεν γνωρίζει καν ότι έχει υποπέσει στο ατόπημα του Black Hat SEO. Γι’ αυτό, σήμερα, σας παρουσιάζουμε ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες «εκδοχές» του, ώστε να είστε περισσότερο υποψιασμένοι απέναντί του!

  1. «Αόρατα» links

…ή αόρατα κείμενα! Πρόκειται για περιεχόμενο που οι χρήστες δεν βλέπουν, όμως ανιχνεύουν οι μηχανές αναζήτησης. Η Google, συγκεκριμένα, απαγορεύει την τοποθέτηση κειμένου πίσω από εικόνες, off-screen συνδέσμους, κείμενα με μέγεθος γραμματοσειράς μηδέν, χρήση λευκού φόντου με λευκό κείμενο κ.ά..

  1. «Συνωστισμός» keywords

Εδώ, η προσπάθεια επιβραβεύεται – δεν ισχύει το ίδιο, ωστόσο, για την υπέρ-προσπάθεια! Μην το παρακάνετε με τον αριθμό των φορών που χρησιμοποιείτε τα keywords σε μία σελίδα σας και, κυρίως, μην τα εντάσσετε σε φαινομενικά άσχετα μέρη.

Καθώς η Google αλλάζει τακτικά το ποσοστό του κειμένου που θα πρέπει να ενσωματώνει τις λέξεις-κλειδιά, το μυστικό κρύβεται στην τοποθέτησή τους, πάντοτε, στα στρατηγικά σημεία. Γι’ αυτό, πρωτίστως, διασφαλίστε ότι το keyword σας βρίσκεται στον τίτλο, στην εισαγωγή, καθώς και στα meta-descriptions.

  1. Υπερβολικές ανακατευθύνσεις & Cloaking

Τόσο οι ανακατευθύνσεις διευθύνσεων URL (redirects) όσο και το cloaking (κάλυψη) κρίνονται ως «ύπουλες» – Black Hat SEO τακτικές, όταν οι ιστότοποι εμφανίζουν στο crawler των μηχανών αναζήτησης διαφορετικό τύπο content από εκείνον που εμφανίζουν στον τελικό χρήστη. Οι μηχανές αναζήτησης δεν επιθυμούν να κατατάσσουν μία ιστοσελίδα βάσει περιεχομένου που προέρχεται από μία εντελώς άσχετη σελίδα. Σας συνιστούμε, επομένως, να απέχετε από παρόμοιες τακτικές!

  1. Πληρωμένα links

H Google δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους ιστοτόπους με τους οποίους διασυνδέεστε μέσω links. Όσο πιο ισχυρό domain authority έχουν οι συγκεκριμένοι ιστότοποι, τόσο περισσότεροι είναι οι πόντοι που κερδίζετε! Από την άλλη, συνήθως, για την Google, οι ιστότοποι με πληρωμένα links διαθέτουν ασθενέστερο domain authority – αξιολογώντας, κατά συνέπεια, και τις διασυνδέσεις τους ως λιγότερο έγκυρες.

Επιπλέον, σας παραθέτουμε επιγραμματικά μερικές, ακόμη, τεχνικές Black Hat SEO:

  • Αυτοματοποιημένο περιεχόμενο
  • Private Blog Networks (PBNs)
  • Δημιουργία σελίδων με διπλό περιεχόμενο
  • Negative SEO
  • Σελίδες με κακόβουλη συμπεριφορά, όπως phishing, ιούς, trojans κ.ά..
  • Αυτοματοποιημένα ερωτήματα στην Google

Πρέπει, πράγματι, να το αποφύγετε;

Ίσως, αυτήν τη στιγμή, να σκέφτεστε ότι δε θα πείραζε, και τόσο πολύ, μία μικρή δοκιμή του Black Hat SEO… Μην το ρισκάρετε! Κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα μπορείτε να αντέξετε οικονομικά το στίγμα που αφήνει.

Παρότι είναι πιθανόν να σκαρφαλώσετε παροδικά στις πρώτες θέσεις της κατάταξης, η δόξα θα είναι εφήμερη. Οι σύγχρονοι αλγόριθμοι της Google και των άλλων μηχανών αναζήτησης ανακαλύπτουν, πλέον, εύκολα τις τεχνικές Black Hat SEO, με αποτέλεσμα να επιβάλλονται αυστηρές ποινές σε όσες ιστοσελίδες θεωρείται ότι ακολουθούν αθέμιτες πρακτικές, «καταποντίζοντας» το οργανικό traffic τους.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό! Το Black Hat SEO προσφέρει κάκιστο User Experience, καθώς δημιουργεί στους χρήστες την αίσθηση ότι έχει πρόθεση να τους παραπλανήσει. Έτσι, μία ιστοσελίδα με εμφανή χαρακτηριστικά Black Hat SEO φαντάζει στα μάτια του κοινού ως ανήθικη και, αναμφίβολα, αναξιόπιστη.

Πώς να κάνετε report στο Black Hat SEO;

Κι όμως, είναι πιθανό να κινδυνεύετε από τις επιπτώσεις του Black Hat SEO δίχως δική σας υπαιτιότητα! Πρώτον, ο ιστότοπός σας μπορεί να έχει «μολυνθεί» από κάποιον ιό ή κακόβουλο λογισμικό. Σε αυτήν την περίπτωση, κάντε αίτημα για αναθεώρηση κακόβουλου λογισμικού, εφόσον πρώτα το αφαιρέσετε.

Δεύτερον, εάν παρατηρείτε ανεπιθύμητα web results σε ανταγωνιστικές λέξεις-κλειδιά, μπορείτε να υποβάλετε ένα webspam report μέσω των Google Webmaster Tools. Προσοχή, ωστόσο! Η κατάχρηση της συγκεκριμένης αναφοράς θα μετρήσει εναντίον σας! Τέλος, μήπως υποψιάζεστε ότι έχετε γίνει στόχος μίας καμπάνιας Negative SEO; Χρησιμοποιήστε το Disavow Links Tool της Google, αφού επιχειρήσετε να ζητήσετε από τους αρμόδιους webmasters να καταργήσουν τους ανεπιθύμητους συνδέσμους.

Εν κατακλείδι

Στοχεύετε σε μία μακροχρόνια παρουσία στον digital κόσμο, συνοδευόμενη από κύρος και αξιοπιστία; Τότε, σίγουρα, το Black Hat SEO δεν σας αφορά! Κι αν, παρ’ όλα αυτά, εξακολουθείτε να προβληματίζεστε σχετικά με το πώς θα επιτύχετε άμεση εκτόξευση της θέσης σας στα αποτελέσματα αναζήτησης, η απάντηση είναι απλή: δημοσιεύοντας ποιοτικό περιεχόμενο, ακολουθώντας τους κανόνες της Google και, φυσικά, ζητώντας την καθοδήγηση ενός ειδικού στη Βελτιστοποίηση Ιστοσελίδων.

Θέλετε να κάνετε το πρώτο βήμα σήμερα; Διενεργήστε τον έλεγχο 50 σημείων SEO στην ιστοσελίδα σας και ανακαλύψτε εάν πληροίτε όλες τις προϋποθέσεις για μία υψηλή κατάταξη στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης!

Μοιραστείτε το:

Μοιραζόμαστε νέα θέματα κάθε εβδομάδα

Develop Greece

Social Media

Κατεβάστε το SEO Ebook!

seo e-book

Ξεκινήστε σήμερα τον έλεγχο 50 σημείων SEO στο website σας!

SEO 50!