Google RankBrain: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον αλγόριθμο!

Google RankBrain: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον αλγόριθμο!

Σε προηγούμενα άρθρα μας, έχουμε εμβαθύνει πολλές φορές στη δυναμική του content και των links για την ενίσχυση του SEO μίας ιστοσελίδας. Σήμερα, όμως, θα σας συστήσουμε το Google RankBrain, ένα «μυστηριώδες» εργαλείο, το οποίο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Google, είναι ο τρίτος πιο σημαντικός παράγοντας αξιολόγησής της και εκείνος που έχει κάνει τη διαφορά στον κυβερνοχώρο! Είστε έτοιμοι να το εξερευνήσετε;

Τι είναι το Google RankBrain;

Το RankBrain αποτελεί μέρος του βασικού αλγόριθμου της Google, του Hummingbird, και πρόκειται για ένα σύστημα μηχανικής μάθησης που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη, για να βελτιώσει και να ταξινομήσει τα αποτελέσματα αναζήτησης. Πιο συγκεκριμένα, επεξεργάζεται και κατανοεί καλύτερα το ερώτημα που έχει θέσει ο searcher, εμφανίζοντας τις σχετικότερες απαντήσεις και σελίδες. Το RankBrain ξεκίνησε στις αρχές του 2015 με κάποια μικρά προβλήματα, αλλά πλέον χρησιμοποιείται σε παγκόσμια κλίμακα.

Για ποιο λόγο δημιουργήθηκε το Google RankBrain;

Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε ότι η Google κυκλοφόρησε το RankBrain, αποσκοπώντας να προσφέρει στους χρήστες τις πιο χρήσιμες πληροφορίες και, παράλληλα, το καλύτερο UX σε λιγότερο χρόνο. Ας το πάρουμε, όμως, από την αρχή!

Είναι γνωστό ότι η Google συνδυάζει μία σειρά αυτοματισμών με την -πάντοτε- ενεργή σύμπραξη των εργαζομένων της. Με άλλα λόγια, πίσω από την «παραγωγή» των αποτελεσμάτων αναζήτησής της, κρύβεται η -κατά βάση, χειροκίνητη- δημιουργία ειδικών λιστών και συνδέσεων βάσεων δεδομένων. Τα προβλήματα, λοιπόν, ξεκινούν από τη στιγμή που μιλάμε για μία μηχανή αναζήτησης που επεξεργάζεται σε καθημερινή βάση δισεκατομμύρια -και, μερικές φορές, πολυσύνθετα- ερωτήματα!

Μέχρι και το 2015, το 15% των ερωτημάτων που είχαν εισαχθεί στην Google από τους χρήστες δεν είχε τεθεί υπό την επεξεργασία κάποιου αρμόδιου εργαζομένου προηγουμένως! Αυτό σήμαινε ότι δεν υπήρχαν επαρκή αναλυτικά στοιχεία, ώστε να γίνεται γνωστό εάν ικανοποιούταν επαρκώς η εκάστοτε αναζήτηση του χρήστη. Σε εκείνο το σημείο ακριβώς, ήρθε το επαναστατικό RankBrain και, μέχρι το 2016, η Google το είχε εφαρμόσει σε όλα τα ερωτήματά της.

Πώς λειτουργεί το Google RankBrain;

Σκεφτείτε πως το RankBrain είναι ένα έξυπνο ρομποτάκι πίσω από την μπάρα αναζήτησης, το οποίο καλείται να κατανοήσει το ερώτημά σας και να σας ικανοποιήσει με τις πιο ταιριαστές -για εσάς- πληροφορίες.

Εν συντομία, για να μπορέσει το RankBrain να προσδιορίσει ακριβώς τι ψάχνετε, διαβάζει έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών, πραγματοποιώντας μία πληθώρα συσχετισμών και «αποκωδικοποιήσεων» μεταξύ πολλαπλών σύνθετων αναζητήσεων. Στη συνέχεια, με βάση συγκεκριμένα δεδομένα, όπως την τοποθεσία σας, τη συσκευή σας, το ιστορικό αναζήτησης κ.ά., σας εμφανίζει τα αποτελέσματα που θεωρεί ως ιδανικότερα για εσάς.

Να σας δώσουμε κάποια παραδείγματα Google RankBrain;

Εάν πληκτρολογήσετε στο search το ερώτημα «πού μπορώ να αγοράσω βιβλία;», η Google θα εντοπίσει πρώτα την τοποθεσία σας και, στη συνέχεια, τη συσκευή που χρησιμοποιείτε. Έπειτα, επιχειρώντας να ερμηνεύσει τον λόγο της ερώτησής σας και αναζητώντας με βάση «ποια βιβλιοπωλεία είναι ανοιχτά σε κοντινή απόσταση από την τρέχουσα τοποθεσία σας», θα σας δείξει τα πιο σχετικά αποτελέσματα που απαντούν στο βασικό σας ερώτημα!

Βέβαια, όπως προαναφέραμε, το Google RankBrain αναλύει και το ιστορικό των αναζητήσεών σας. Εάν, επομένως, έχετε περιηγηθεί στο site μας και, λίγο αργότερα, αναζητήσετε το λήμμα “inbound marketing”, είναι πολύ πιθανό να δείτε στην κορυφή των αποτελεσμάτων σχετικά άρθρα από το blog της Develop Greece! Επιπλέον, αξίζει να επισημάνουμε ότι, ανάλογα με τη χώρα που βρίσκεστε, θα δείτε και διαφορετικά αποτελέσματα!

Πώς να κάνετε τις σελίδες σας “RankBrain-friendly”;

Και φτάσαμε, λοιπόν, στο σημείο που μας ενδιαφέρει περισσότερο! Πώς μπορεί κανείς να αξιοποιήσει τη λειτουργία του Google RankBrain, ώστε να βελτιώσει την κατάταξη της σελίδας του;

Εδώ, είναι άκρως σημαντικό να γνωρίζετε τους δύο βασικούς παράγοντες στους οποίους εστιάζει το RankBrain κατά το φιλτράρισμα των διαθέσιμων σελίδων-αποτελεσμάτων: το CTR (ClickThrough Rate) και το Bounce Rate (ποσοστό εγκατάλειψης). Σε αυτούς, ακριβώς, τους παράγοντες οφείλετε να εστιάζετε κι εσείς, εφόσον επιδιώκετε να κατακτήσετε τον αλγόριθμο της Google!

Δεν ξέρετε από πού να αρχίσετε; Παρακάτω, σας προτείνουμε κάποιες βασικές πρακτικές, ώστε βελτιστοποιώντας το περιεχόμενό σας να ενισχύσετε τα clicks και, παράλληλα, να αυξήσετε τον χρόνο παραμονής των χρηστών στις σελίδες σας!

Δημιουργήστε συναισθήματα

Έχετε προσέξει πως οι τίτλοι που κάνουν επίκληση στο συναίσθημα λαμβάνουν περισσότερα clicks; Αυτό είναι αποδεδειγμένο τα τελευταία χρόνια και οι content creators το γνωρίζουν καλά! Προσδώστε στις κεφαλίδες και στα tags σας συναισθηματική χροιά ή χιουμοριστικά στοιχεία και σύντομα θα δείτε πως περισσότεροι χρήστες θα επισκέπτονται τη σελίδα σας.

Προσθέστε αγκύλες και παρενθέσεις στους τίτλους σας

Άλλο ένα hack για να κάνετε τους χρήστες να πατάνε το αποτέλεσμά σας είναι να χρησιμοποιείτε αγκύλες και παρενθέσεις στο τέλος των τίτλων σας, όπως προτείνουν πολλοί experts του κλάδου! Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, οι τίτλοι με τα συγκεκριμένα «τεχνάσματα» ξεπερνούν τους υπόλοιπους κατά 33%. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να μην το δοκιμάσετε;

Εφαρμόστε τις βασικές τεχνικές SEO

Και μία από αυτές, φυσικά, είναι η χρήση των κατάλληλων keywords! Σε καμία περίπτωση μην ξεχνάτε να εντάσσετε τις λέξεις-κλειδιά τόσο στους τίτλους σας όσο και στα κύρια σημεία του περιεχομένου σας. Επιπλέον, αξίζει να βελτιστοποιήσετε εκ νέου παλαιότερο περιεχόμενό σας, επικαιροποιώντας το με φρέσκες ιδέες και πληροφορίες και ελέγχοντας κι εκεί, παράλληλα, το onpage SEO σας.

Εμπνευσθείτε από τα Google Ads

Επιπλέον, εάν στοχεύετε σε ένα ακόμη πιο δυναμικό αποτέλεσμα, παραδειγματιστείτε από τον ανταγωνισμό! Πάρτε ιδέες από τις πληρωμένες διαφημίσεις των ανταγωνιστών σας και συμπεριλάβετε λέξεις ή φράσεις που χρησιμοποιούν και φαίνεται να αποδίδουν και στα δικά σας metadata.

Κάντε μία εισαγωγή

Μπορεί να σας φανεί περίεργο αλλά τα εισαγωγικά κείμενα είναι το ίδιο σημαντικά με τα headings, διότι εκεί το 90% των αναγνωστών αποφασίζει εάν θα συνεχίσει να διαβάζει το περιεχόμενό σας ή όχι. Γνωρίζουμε πως οι σύντομες εισαγωγές, 5-10 προτάσεων, λειτουργούν καλύτερα από τις μεγαλύτερες, με το κύριο keyword πάντοτε στην πρώτη πρόταση!

Δημοσιεύστε… πολύ content

Όταν γράφετε ένα άρθρο για το blog σας ή κείμενα για τις σελίδες των υπηρεσιών σας, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε πως η μεγαλύτερη έκταση θα κρατήσει τους επισκέπτες και περισσότερο χρόνο στο website σας! Ο χρόνος είναι το πρώτο πλεονέκτημα, ενώ το δεύτερο είναι πως το πιο αναλυτικό και μακροσκελές κείμενο ενδεχομένως να απαντήσει πλήρως στο ερώτημα ενός χρήστη.

Σαφώς, το content σας θα πρέπει να είναι ευανάγνωστο και άρτια δομημένο, διαφορετικά θα είναι κάθε άλλο παρά RankBrain-friendly. Κι εδώ έρχεται και το επόμενο tip μας!

Δομήστε τα κείμενά σας

Σίγουρα ένα μεγάλο άρθρο χωρίς μορφοποίηση, εισαγωγικές περιόδους ή παραγράφους είναι αποτρεπτικό για τον επισκέπτη. Έτσι, για να μην αντιμετωπίσετε τέτοιου είδους προβλήματα, χωρίστε σωστά το content σας και αξιοποιήστε στο έπακρο επικεφαλίδες και υπότιτλους, αλλά και οπτικά στοιχεία που μπορεί να το εμπλουτίζουν προς το καλύτερο.

Επενδύστε στο Voice Search

Είχαμε προβλέψει χρόνια πριν ότι η φωνητική αναζήτηση κάποτε θα συνιστούσε κυρίαρχο παράγοντα SEO – και δεν πέσαμε έξω! Τα τελευταία χρόνια, οι φωνητικές αναζητήσεις κατέχουν σημαντική μερίδα των συνολικών αναζητήσεων παγκοσμίως, ενώ η «αγορά» των personal virtual assistants δε σταματά να γνωρίζει άνοδο. Συμπέρασμα; Βελτιστοποιήστε το περιεχόμενό σας με τρόπο που να γίνεται φιλικό και προς τα voice searches!

Επίλογος

Καθώς ο αλγόριθμος του Google RankBrain είναι πολυδιάστατος, ίσως σας γεννιούνται και άλλα ερωτήματα ως προς την αποκρυπτογράφησή του! Ωστόσο, ήδη καλύψαμε ένα σημαντικό κομμάτι σχετικά με τη λειτουργία του και το πώς εσείς μπορείτε να το «προσελκύσετε» αναβαθμίζοντας το content σας. Μήπως ήρθε η ώρα να ενισχύσετε το site σας με τις παραπάνω τακτικές;

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα ενδιαφέροντα άρθρα!

Μοιραστείτε το:
2021-03-22T12:33:18+02:00Categories: SEO|Tags: |

Μοιραζόμαστε νέα θέματα κάθε εβδομάδα

Develop Greece

Social Media

Κατεβάστε το SEO Ebook!

Δέχομαι η DevelopGreece να διαχειρίζεται τα στοιχεία μου με ασφάλεια, όπως ορίζει η Πολιτική Απορρήτου της. Δέχομαι η DevelopGreece να διαχειρίζεται τα στοιχεία μου με ασφάλεια, όπως ορίζει η Πολιτική Απορρήτου της.

SEO eBook

seo e-book

E-Book

Πώς να αυξήσετε το SEO traffic σας μέσα σε 30 μέρες

SEO E-Book!