Το ποσοστό εγκατάλειψης (bounce rate) είναι ένας από τους πρώτους παράγοντες που θα πρέπει να ελέγξετε, εάν επιθυμείτε να βελτιώσετε την απόδοση του site σας. Αν o δείκτης του bounce rate είναι υψηλός, τότε μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσετε τη στρατηγική σας και να αρχίσετε να κάνετε διάφορους ελέγχους, ώστε να εντοπίσετε την αιτία εγκατάλειψης του site σας.
Σε προηγούμενο άρθρο αναλύσαμε τους λόγους εγκατάλειψης του καλαθιού ενός eshop, δίνοντας έμφαση στους παράγοντες που κάνουν τους επισκέπτες να μην ολοκληρώνουν την αγορά τους. Στο σημερινό άρθρο θα σας προτείνουμε τρόπους, για να μειώσετε σημαντικά το ποσοστό εγκατάλειψης της ιστοσελίδας σας.
Τι είναι το ποσοστό εγκατάλειψης (bounce rate);
To bounce rate είναι το ποσοστό των επισκέψεων που πραγματοποιούνται στο site σας, σε μία και μόνο σελίδα. Αφορά δηλαδή τους επισκέπτες που έρχονται στο site σας και φεύγουν χωρίς να περιηγηθούν σε καμία από τις υπόλοιπες σελίδες. Ένα υψηλό bounce rate αποτελεί ένδειξη ότι το συγκεκριμένο landing page δεν ικανοποιεί τις ανάγκες του επισκέπτη, με άλλα λόγια δεν είναι αρκετά ελκυστικό, ώστε να του κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον.
Εάν για παράδειγμα, το bounce rate ανέρχεται στο 75%, αυτό σημαίνει ότι 75% των ανθρώπων που επισκέφθηκαν το site σας, το εγκατέλειψαν αμέσως μετά την πρώτη σελίδα που άνοιξαν, είτε αυτή ήταν η αρχική είτε οποιαδήποτε άλλη σελίδα μέσα στο site σας.
Τι δείχνει το ποσοστό εγκατάλειψης (bounce rate);
Τo ποσοστό εγκατάλειψης αποτελεί ένδειξη ότι οι επισκέπτες της σελίδας είτε βρήκαν αυτό που ήθελαν, αλλά δεν ενδιαφέρθηκαν για κάτι περισσότερο, είτε δεν βρήκαν ποτέ αυτό που ήθελαν. Επομένως, το bounce rate δεν αποτελεί πάντα μία αρνητική ένδειξη. Για τη σωστή εκτίμησή του θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τον τύπο της εταιρείας σας.
Εάν για παράδειγμα μία landing page έχει αποκλειστικά πληροφοριακό περιεχόμενο, τότε το πιθανότερο είναι τα ποσοστά εγκατάλειψής της να είναι υψηλότερα. Ταυτόχρονα, υπάρχουν websites που δεν έχουν σχεδιαστεί με στόχο οι επισκέπτες τους να περιηγούνται για ώρα μέσα σε ένα πλήθος πληροφοριών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν:
- Links που βρίσκονται στο site σας και οδηγούν τους επισκέπτες σε άλλους ευρύτερους ιστότοπους, για να αγοράσουν τα προϊόντα σας.
- Συμπλήρωση φόρμας που μετά την ολοκλήρωσή της, δεν οδηγεί σε κάποιο άλλο μέρος του site σας.
- Δεν υπάρχουν call-to-action κουμπιά και κείμενα προτροπής, τα οποία να οδηγούν τον επισκέπτη σε επόμενη σελίδα.
- Δεν υπάρχει κάτι επιπλέον να πατήσει ο επισκέπτης όταν φτάνει στο footer της σελίδας σας.
Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές του Marketing θα πρέπει να επεξεργάζονται προσεκτικά τα ποσοστά εγκατάλειψης μίας ιστοσελίδας. Εάν στοχεύετε οι επισκέπτες του site σας να οδηγούνται σε ένα μόνο landing page, τότε δεν θα πρέπει να ανησυχείτε τόσο για τα ποσοστά εγκατάλειψης. Η συμβουλή μας είναι να ελέγχετε τακτικά το bounce rate σας και να το εκτιμάτε πάντα με γνώμονα τους στόχους σας.
Το πρώτο βήμα για ένα καλύτερο ποσοστό εγκατάλειψης (bounce rate)
Θα έχετε καταλάβει πως όταν μιλάμε για ελέγχους, αναφερόμαστε στο Google Analytics. Η πρώτη στάση, λοιπόν, για ένα καλύτερο bounce rate θα είναι η εγγραφή σας στο Google Analytics. Αρχικά, εντοπίστε τις σελίδες που φέρουν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο site σας. Για να μετρήσετε το ποσοστό εγκατάλειψης των σελίδων του site σας ακολουθήστε το εξής path:
Συμπεριφορά > Περιεχόμενο ιστότοπου > Όλες οι σελίδες
Στο παραπάνω παράδειγμα μπορείτε να παρατηρήσετε το ποσοστό εγκατάλειψης για διαφορετικούς τόπους μέσα στο site μας. Η αρχική μας παρουσιάζει 48.28% bounce rate, δηλαδή πάνω από το 50% των επισκέψεών μας περιηγείται σε άλλες σελίδες του site μας. Η σελίδα του blog μας παρουσιάζει ακόμα μικρότερο bounce rate που αγγίζει το 30%, επομένως οι περισσότεροι από τους επισκέπτες μας είναι και αναγνώστες μας!
Έπειτα, ελέγξτε το bounce rate των σελίδων, στις οποίες οι χρήστες οδηγούνται μέσα από συγκεκριμένες πηγές. Για να το μετρήσετε, ακολουθήσετε το εξής path:
Απόκτηση > Σύνολο επισκεψιμότητας > Πηγή/Μέσο
Στην παραπάνω εικόνα παρατηρούμε ότι οι επισκέψεις που προέρχονται από τη σελίδα του Facebook παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερο bounce rate σε σχέση με αυτές που προέρχονται μέσα από οργανική αναζήτηση. Αυτό οφείλεται στη φύση του κάθε μέσου.
Οι επισκέπτες που προήλθαν από την αναζήτηση Google έφτασαν στο site σας, αναζητώντας κάποιον όρο, ενώ οι επισκέπτες μέσω Facebook έφτασαν σε εσάς κάνοντας κλικ σε κάποιο post που εμφανίστηκε. Το engagement rate του χρήστη που έψαξε μόνος του είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με το αντίστοιχο του χρήστη που ενδιαφέρεται για ένα συγκεκριμένο θέμα και πατάει έναν σχετικό σύνδεσμο στο Facebook.
Μία ακόμα ενδιαφέρουσα σύγκριση μπορεί να γίνει ανάμεσα στο bounce rate που παρουσιάζουν οι νέοι επισκέπτες σε σχέση με τους χρήστες που επισκέπτονται το site μας για δεύτερη και τρίτη φορά.
Στην παραπάνω εικόνα παρατηρούμε πως οι επισκέπτες που ήδη γνωρίζουν το website μας και το επισκέπτονται ξανά, το εγκαταλείπουν με μικρότερη συχνότητα. Επομένως, ξεκινήστε να επενδύετε στους επισκέπτες που σας γνωρίζουν ήδη, προσφέροντάς τους ενημερωμένο περιεχόμενο.
Στην παραπάνω εικόνα παρατηρούμε ότι οι επισκέψεις που προέρχονται από mobile παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά εγκατάλειψης από αυτές που προέρχονται από desktop. Όπως, για παράδειγμα τα blogs απαιτούν μεγαλύτερη συγκέντρωση και προσοχή, επομένως τα mobile περιβάλλοντα δεν τις ευνοούν. Το ίδιο ισχύει και για τα tablet.
Πώς να μειώσετε το ποσοστό εγκατάλειψης (bounce rate)
Μόλις ολοκληρώσετε τους ελέγχους στο Google Analytics, ήρθε η ώρα να ασχοληθείτε με τη μείωση του bounce rate! Συγκεντρώσαμε 4 τρόπους που μειώνουν το bounce rate και, ταυτόχρονα, καταφέρνουν να αυξήσουν σημαντικά τον χρόνο παραμονής των επισκεπτών στη σελίδα σας.
-
Προσθέστε έξυπνα links
Προσθέτοντας εσωτερικούς συνδέσμους μέσα στο website σας, ουσιαστικά «ξεναγείτε» τους επισκέπτες στις landing pages, εκεί που θέλετε να φτάσουν. Για να το πετύχετε αυτό θα πρέπει να λάβετε υπόψη και τη συμπεριφορά του ίδιου του επισκέπτη στο site, με άλλα λόγια τα landing pages και το είδος του περιεχομένου που τον ενδιαφέρουν.
Έπειτα, σκεφτείτε ποια μέση μέσα στο site σας σχετίζονται ή αποτελούν ο ένας συνέχεια του άλλου και συνδέστε τους με εσωτερικά links. Για παράδειγμα, εάν παρατηρείτε ότι ένα άρθρο στο blog σας είναι αρκετά δημοφιλές, προσθέστε του εσωτερικά links που να οδηγούν σε άλλα παρόμοια άρθρα. Αυτό θα αυξήσει τον χρόνο παραμονής των επισκεπτών στο blog σας. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τα υπόλοιπα landings pages στο site σας.
-
Επεκτείνετε τις σελίδες των προϊόντων
Ένας μεγάλος αριθμός των επισκεπτών ενός eshop χρειάζεται χρόνο, για να αγοράσει ένα προϊόν. Γι’ αυτό, μη σχεδιάζετε το eshop σας στοχεύοντας αποκλειστικά στη διαδικασία αγοράς. Δίπλα στην εικόνα και την περιγραφή του προϊόντος, μπορείτε να προσθέσετε links που να οδηγούν σε ειδικά manuals, αξιολογήσεις πελατών, μικρά tips για καλύτερη χρήση ή οτιδήποτε άλλο μπορείτε να σκεφτείτε, που θα ήταν χρήσιμο ή ευχάριστο για τους καταναλωτές.
Με αυτόν τον τρόπο, η παρουσίαση των προϊόντων θα γίνει περισσότερο ελκυστική για τους επισκέπτες της σελίδας, με αποτέλεσμα να παραμένουν περισσότερη ώρα μέσα στις landing pages σας.
-
Αξιοποιήστε τον χώρο του sidebar
Εάν ο UX σχεδιασμός του site σας περιλαμβάνει sidebar, τότε φροντίστε να το εκμεταλλευτείτε σωστά. Σκεφτείτε πως ο χώρος αυτός είναι ένα από τα πιο δυνατά σημεία της σελίδας σας. Γι’ αυτό θα πρέπει να προσθέσετε ό,τι καλύτερο έχετε να δείξετε στο κοινό σας, είτε αυτό είναι μία κατηγορία προϊόντων, είτε πρόκειται για την ιδιαίτερη ιστορία της εταιρείας σας που την κάνει ξεχωριστή. Οι πληροφορίες του sidebar μπορούν να οδηγήσουν τους επισκέπτες ακόμα πιο «βαθιά» στο site σας. Αξιοποιήστε το σωστά και κρατήστε το κοινό σας περισσότερο χρόνο στη σελίδα σας.
-
Βελτιώστε το περιεχόμενό σας
Στο παρελθόν, έχουμε επισημάνει πολλές φορές τη σημασία του ποιοτικού περιεχομένου, τόσο για τη δημιουργία μίας πετυχημένης Content Marketing στρατηγικής, όσο και για την επιτυχία ενός Startup Marketing πλάνου. Εάν παρατηρήσετε στο Google Analytics ότι μία συγκεκριμένη κατηγορία περιεχομένου δεν έχει μεγάλη απήχηση στο κοινό σας, είναι καλύτερα να επανεξετάσετε το content που προσφέρετε. Επενδύστε στο περιεχόμενο που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών, ώστε να αυξήσετε τον χρόνο παρουσίας του στις landing pages.
Συμπέρασμα
Ο χρόνος παραμονής των επισκεπτών στο site σας είναι πολύ σημαντικός για τη δημοτικότητα της εταιρείας σας, όπως και το ποσοστό εγκατάλειψης (bounce rate). Όση περισσότερη ώρα περνά κάποιος μέσα σε ένα website, τόσο καλύτερα θα γνωρίσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του. Επομένως, είναι σημαντικό να ανανεώνετε διαρκώς το ενδιαφέρον του κοινού, ώστε να επιστρέφει στο site σας ξανά και ξανά!
Διαβάστε επίσης: Πώς να αυξήσετε το SEO Traffic σας μέσα σε 30 ημέρες