Emotional Marketing: Πώς τα συναισθήματα επηρεάζουν τις επιλογές μας

emotional-marketing

Το Emotional Marketing διεγείρει τα συναισθήματα του καταναλωτικού κοινού με σκοπό να το οδηγήσει σε μία επιθυμητή κατεύθυνση. Η κατεύθυνση αυτή μπορεί να είναι η δημιουργία μίας αντίληψης (π.χ. ότι ένα προϊόν είναι υγιεινό), η επίδραση της συμπεριφοράς (π.χ. ο καταναλωτής να προβεί σε αγορά) ή η μεγιστοποίηση μίας εμπειρίας (π.χ. η εμπειρία της κατανάλωσης). Για να κατανοήσουμε πώς ακριβώς λειτουργεί το Emotional Marketing θα πρέπει πρώτα να ξεκινήσουμε από τα βασικά.

Πώς ορίζονται τα συναισθήματα;

Δεν είναι σωστό να προσεγγίζουμε τα συναισθήματα με αξιολογήσεις του τύπου «θετικό –αρνητικό» ή «άσπρο- μαύρο». Τα συναισθήματα αποτελούν στην πραγματικότητα πολύ περίπλοκες έννοιες, που μόνο μία πρισματική αντιμετώπιση θα μπορούσε να τους δώσει έναν ικανοποιητικό ορισμό. Για παράδειγμα, σκεφτείτε πόσους διαφορετικούς τόνους του κόκκινου μπορεί κανείς να διακρίνει σε ένα φάσμα χρωμάτων. Αντίστοιχα, λοιπόν, και τα συναισθήματα έχουν ενδιάμεσους τόνους, με άλλα λόγια, έχουν διαβαθμίσεις.

Γιατί αναπτύσσουμε συναισθήματα;

Πέρα από το Emotional Marketing, τα συναισθήματα που αναπτύσσουμε έχουν άμεση σχέση με την επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Οι κυριότεροι λόγοι ανάπτυξης συναισθημάτων είναι δύο:

Α. Η Σωματική Προσαρμογή

Οι πρόγονοί μας επέζησαν, διότι το ανθρώπινο σώμα έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στο περιβάλλον. Κάποιες περιβαλλοντικές συνθήκες απαιτούσαν τη γρήγορη ανταπόκρισή τους, όπως την αποφυγή ενός αρπακτικού, ενώ, άλλες προκαλούσαν πιο ομαλές αλλαγές, όπως η ρύθμιση της ροής τους αίματος, για να διατηρηθεί η θερμοκρασία σώματος.

Αυτές οι εσωτερικές αλλαγές επηρέασαν σταδιακά και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά μας. Γι’ αυτό, όταν αισθανόμαστε θυμωμένοι το πρόσωπό μας κοκκινίζει και η κόρη του ματιού μας συστέλλεται.

Β. Η Κοινωνική Προσαρμογή

Ο δεύτερος λόγος ανάπτυξης συναισθημάτων αφορά την προσαρμογή μας στο κοινωνικό περιβάλλον. Αναπτύσσουμε συναισθήματα, για να επικοινωνήσουμε καλύτερα με τους γύρω μας και να αποκρυπτογραφήσουμε τις προθέσεις τους. Για παράδειγμα, εάν οι πρόγονοί μας έβλεπαν κάποιον φίλο τους τρομαγμένο να τρέχει προς αυτούς, αυτόματα κι αυτοί θα βίωναν το ίδιο συναίσθημα, ώστε να προετοιμαστούν για κάποια επίθεση ή διαφυγή.

Αφού αναλύσαμε τους λόγους που αναπτύσσουμε συναισθήματα, είμαστε έτοιμοι να εμβαθύνουμε στο Emotional Marketing!

Πώς τα συναισθήματα επηρεάζουν τις επιλογές μας;

Ταξινομώντας τα συναισθήματα που επηρεάζουν άμεσα τις επιλογές μας, διακρίνουμε τρεις βασικές κατηγορίες συναισθημάτων:

Α. Αυτά που συνδέονται άμεσα με την αγοραστική διαδικασία

Τα συναισθήματα αυτά είναι αναπόσπαστα μέρη μίας αγοράς, γιατί δημιουργούνται καθ’ όλη τη διάρκειά της. Για παράδειγμα, όσων αφορά το Emotional Marketing, αισθανόμαστε χαρά, επειδή επιλέξαμε το προϊόν Χ, το οποίο ήταν φθηνότερο από το προϊόν Ψ.

Β. Αυτά που δημιουργούνται συμπωματικά

Δεν έχουν σχέση με την αγοραστική διαδικασία, αλλά την επηρεάζουν άμεσα. Τα συναισθήματα αυτά θα λέγαμε ότι ταυτίζονται με τη διάθεσή μας, η οποία εξαρτάται από διάφορους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Έχετε παρατηρήσει ότι τις βροχερές μέρες δεν είστε και τόσο στα κέφια σας;

Γ. Αυτά που εξαρτώνται από τα χαρακτηριστικά της αγοραστικής διαδικασίας

Εάν λόγου χάρη έχετε να επιλέξετε ένα προϊόν ανάμεσα σε τέσσερα αγαπημένα σας, τότε είναι πολύ πιθανό να βιώσετε αρνητικά συναισθήματα. Αυτά τα αρνητικά συναισθήματα ίσως επηρεάσουν την τελική σας απόφαση (π.χ. να αναβάλλετε για αργότερα την αγορά).

Αφού, λοιπόν, κατανοήσαμε το εύρος ενός συναισθήματος, τις αιτίες που το προκαλούν και τις βασικότερες κατηγορίες συναισθημάτων που επηρεάζουν μία αγορά, ας προχωρήσουμε στο σημαντικότερο μέρος του άρθρου: με ποιον τρόπο τελικά τα συναισθήματα καθορίζουν τις επιλογές μας;

Πεδίο Προσοχής

focus

Έτσι ακριβώς συμβαίνει και στο Emotional Marketing! Τα συναισθήματα καθορίζουν τις επιλογές μας, γιατί επηρεάζουν το πεδίο προσοχής. Τα αρνητικά συναισθήματα, όπως ο φόβος, περιορίζουν το πεδίο όρασής μας, ενώ τα θετικά συναισθήματα το διευρύνουν. Προκαλώντας, λοιπόν, θετικά συναισθήματα στον καταναλωτή του επιτρέπουμε να έχει καλύτερη αντίληψη των προϊόντων και της επιχείρησής μας γενικότερα.

Εστίαση πληροφορίας

focus-information

Επίσης, τα συναισθήματα μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε μία πληροφορία. Για παράδειγμα, μία έρευνα αποκάλυψε ότι ένα δείγμα ανθρώπων είναι πιο πρόθυμο να δωρίσει χρήματα σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο που γνωρίζει το όνομα και την καταγωγή του, παρά σε ένα σύνολο εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτό συμβαίνει, διότι δυσκολευόμαστε να συλλάβουμε οπτικά μία μάζα ανθρώπων, ενώ τα μεμονωμένα άτομα μας είναι πιο προσιτά.

Ταυτόχρονα, τα συναισθήματα επηρεάζουν τον τρόπο που τοποθετούμε τον εαυτό μας σε ένα σύνολο. Όταν νιώθουμε περήφανοι, τεντώνουμε το στήθος και έχουμε ψηλά το κεφάλι, επομένως με τη στάση του σώματός μας προσελκύουμε περισσότερο τους γύρω μας. Αντίθετα, όταν βιώνουμε συναισθήματα πλήρωσης, είμαστε ικανοποιημένοι και δεν αναζητούμε την προσοχή των γύρω. Το μόνο που αναζητάμε είναι ένα ασφαλές μέρος, για να απολαύσουμε τη χαρά μας.

Θέλετε να μάθετε πώς μεταφράζονται αυτά τα παραδείγματα από τη σκοπιά του Emotional Marketing; Κάποιος που νιώθει περήφανος είναι πιθανότερο να αγοράσει ρούχα για μία έξοδο, ενώ ένας άλλος που νιώθει ικανοποιημένος θα προτιμήσει ίσως άνετα ρούχα για το σπίτι.

Αποδοχή ή Απόρριψη

acceptance-rejection

Κάθε πράξη αποδοχής ή απόρριψης κρύβει πίσω της κάποιο συναίσθημα. Ας σκεφτούμε, για παράδειγμα, το συναίσθημα της απέχθειας και της λύπης. Όταν απεχθανόμαστε κάτι, θέλουμε να το διώξουμε μακριά μας. Από την άλλη, όταν είμαστε λυπημένοι, φέρνουμε ασυναίσθητα πιο κοντά μας ανθρώπους και αντικείμενα.

Στο Emotional Marketing αυτό μεταφράζεται ως εξής: Η απέχθεια οδηγεί στη μείωση των τιμών, γιατί το κοινό δεν αγοράζει ένα προϊόν. Αντίθετα, η λύπη οδηγεί σε αύξηση τιμών, καθώς οι καταναλωτές θέλουν να αγοράσουν, ώστε να αλλάξουν την κατάσταση που τους απογοητεύει.

Αντίληψη χρόνου

time

Όπως είναι φυσικό τα συναισθήματα επηρεάζουν τη σχέση μας με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον! Η αντίληψη του χρόνου, με τη σειρά της, επηρεάζει την αγοραστική συμπεριφορά μας. Έρευνες αποκαλύπτουν πως όταν είμαστε προσηλωμένοι στο μέλλον και στην επερχόμενη ανταμοιβή των κόπων μας, έχουμε καλύτερο αυτοέλεγχο στις κινήσεις μας. Αντίθετα, όταν αναπολούμε το παρελθόν ή δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τον παρόν, καταναλώνουμε περισσότερο.

Επίπεδα βεβαιότητας

certainty-doubt

Έτσι, ακριβώς, συμβαίνει και στο Emotional Marketing! Καθώς τα συναισθήματα συνδέονται με τα επίπεδα βεβαιότητας για κάποιον ή κάτι.

Ας εξετάσουμε πάλι δύο ενδεικτικά συναισθήματα: τον θυμό και τον φόβο. Όταν είμαστε θυμωμένοι με κάτι, είμαστε σίγουροι για την αιτία του θυμού μας. Αντίθετα, όταν φοβόμαστε κάτι, δεν είμαστε σίγουροι για αυτό που θα επέλθει στο μέλλον.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί εύκολα να αποσυνδέσει το αίσθημα της βεβαιότητας και της αβεβαιότητας από την καταναλωτική συμπεριφορά του. Επομένως, ο φόβος ελαχιστοποιεί τις αγορές, διότι συνδέεται με την αβεβαιότητα και εμείς δεν είμαστε σίγουροι εάν αξίζει να πραγματοποιήσουμε μία. Όμως, ο θυμός, επειδή προκαλείται από τη βεβαιότητά μας για κάτι, οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης (είμαι σίγουρος για κάτι, άρα και για την αγορά μου).

Διαβάστε επίσης: Influencer Marketing: Η νέα τάση στο Marketing

Συμπέρασμα

Τα συναισθήματα που βιώνει ένας καταναλωτής είναι καθοριστικά στην αγοραστική διαδικασία. Είναι σημαντικό, λοιπόν, οι marketing στρατηγικές που εφαρμόζετε να διεγείρουν συναισθήματα που οδηγούν σε αγορά. Ταυτόχρονα, οφείλετε να αξιολογείτε την επικαιρότητα και να εκτιμάτε ευρύτερα τη συλλογική ψυχολογία του αγοραστικού κοινού. Εξασκηθείτε, λοιπόν, με τους κανόνες του Emotional Marketing και όταν εντοπίσετε τη σωστή στιγμή επενδύστε σε μία δημιουργική καμπάνια!

Μοιραστείτε το:

Μοιραζόμαστε νέα θέματα κάθε εβδομάδα

Develop Greece

Social Media

Κατεβάστε το SEO Ebook!

Δέχομαι η DevelopGreece να διαχειρίζεται τα στοιχεία μου με ασφάλεια, όπως ορίζει η Πολιτική Απορρήτου της. Δέχομαι η DevelopGreece να διαχειρίζεται τα στοιχεία μου με ασφάλεια, όπως ορίζει η Πολιτική Απορρήτου της.

Psychology of Marketing eBook

psychology of marketing e-book

E-Book

Προσεγγίστε τον καταναλωτή αναλύοντας την ψυχολογία του.

Marketing E-Book!