Growth Hacking: Το κλειδί της ραγδαίας ανάπτυξης

Growth Hacking: Το κλειδί της ραγδαίας ανάπτυξης

Growth Hacking

Το Growth Hacking είναι η πιο ανατρεπτική ανακάλυψη της τελευταίας δεκαετίας στον κόσμο των επιχειρήσεων. Κρύβεται πίσω από την ταχεία ανάπτυξη πολλών επιτυχημένων οργανισμών και κερδίζει συνεχώς νέους φανατικούς υποστηρικτές. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει ένας όρος δύσκολος και άκρως παρεξηγημένος, μέχρι και σήμερα.

Εσείς γνωρίζετε τι ακριβώς σημαίνει και πώς λειτουργεί; Στο σημερινό άρθρο μας, θα προσπαθήσουμε να ξεδιαλύνουμε το θολό τοπίο γύρω από το Growth Hacking, δίνοντας απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα σχετικά μ’ αυτό.

Τι είναι το Growth Hacking;

Το Growth Hacking αποτελεί ένα συστηματοποιημένο μοντέλο, το οποίο είναι προσανατολισμένο στην ανάπτυξη της επιχείρησης. Δεν αφορά μόνο επιμέρους ενέργειες, αλλά μία γενικότερη κατεύθυνση, η οποία συμβαδίζει με τους αναπτυξιακούς στόχους μιας επιχείρησης.

Η ανάγκη για την ύπαρξη του “Growth Hacker” γεννήθηκε το 2010, κατά την προσπάθεια πολλών startups να αναπτυχθούν άμεσα στον χώρο του διαδικτύου, χωρίς δαπανηρές μεθόδους. Ο Growth Hacker μιας εταιρείας αξιοποιεί την τεχνολογία, εστιάζει στα analytics, στρέφεται στη δημιουργικότητα και αναζητά καινοτόμους, γρήγορους και ταυτόχρονα οικονομικούς τρόπους ανάπτυξης.

Προσοχή! Το Growth Hacking δεν πρέπει να συγχέεται με το marketing. Ο Growth Hacker δεν αντικαθιστά τον marketer, ούτε είναι καλύτερος από αυτόν – πρόκειται για δύο διαφορετικούς ρόλους. Ο ρόλος του Growth Hacker διαφοροποιείται, καθώς στοχεύει αποκλειστικά στην ανάπτυξη.

Στρατηγική ή φιλοσοφία;

Στην εποχή του διαδικτύου, οι ανάγκες των καταναλωτών αλλάζουν, τα κανάλια διανομής αλλάζουν, τα προϊόντα αλλάζουν. Η φύση των διαδικτυακών προϊόντων οδηγεί σ’ έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο σκέψης σχετικά με την ανάπτυξη, καθώς τα ίδια τα χαρακτηριστικά των προϊόντων συμβάλλουν σ’ αυτήν. Με άλλα λόγια, η συνολική προσέγγιση των επιχειρήσεων απέναντι στην ανάπτυξη διαμορφώνεται εκ νέου.

Πώς θα μπορούσαμε, λοιπόν, να ισχυριστούμε ότι το Growth Hacking είναι απλώς ένα σύνολο τακτικών, μία μεθοδολογία ή μέρος μιας στρατηγικής; Στην πραγματικότητα, το Growth Hacking είναι πολλά παραπάνω! Είναι ένας καινούργιος τρόπος σκέψης, συνάδει με μία «επαναστατική» νοοτροπία και αντικατοπτρίζει τη γενικότερη φιλοσοφία μιας επιχείρησης.

Προγραμματιστής ή Marketer;

Άραγε, ποιος διαθέτει τα καταλληλότερα προσόντα για να γίνει Growth Hacker; Ο προγραμματιστής ή ο marketer; Κι οι δύο; Ή μήπως κανένας απ’ τους δύο; Η απάντηση δεν είναι απόλυτη, διότι ο καλός Growth Hacker συνδυάζει τα προσόντα προγραμματιστή και marketer.

Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του Growth Hacker είναι η εμμονή στην ανάπτυξη. Οι αποφάσεις, οι στρατηγικές και οι πρωτοβουλίες του περιστρέφονται αποκλειστικά γύρω απ’ αυτήν. Έτσι, αναπτύσσει μεθόδους, εργαλεία και πρακτικές που ξεπερνούν τα όρια του παραδοσιακού marketing. Ο Growth Hacker οφείλει να διαθέτει τεχνικές γνώσεις σχετικές με τον digital κόσμο, που συνήθως απουσιάζουν από τον παραδοσιακό marketer.

Αποκλείεται, επομένως, ένας marketer να καταφέρει να εξελιχθεί σ’ έναν επιτυχημένο Growth Hacker; Δεν αποκλείεται – ειδικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι κατευθύνεται από τις ίδιες θεμελιώδεις αρχές. Αρκεί να χαρακτηρίζεται για τις αναλυτικές ικανότητες και το πρακτικό μυαλό του, να διευρύνει τις γνώσεις και δεξιότητές του και να μπορεί να επικεντρώνεται στον έναν και μοναδικό στόχο: την ανάπτυξη.

Από την άλλη, ένας προγραμματιστής έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει πετυχημένος Growth Hacker; Όχι απαραίτητα. Δεν είναι αυτονόητο ότι ο τρόπος σκέψης ενός προγραμματιστή είναι προσανατολισμένος στην ανάπτυξη. Ωστόσο, ένας Growth Hacker είναι απαραίτητο να κατανοεί τι είναι τεχνικά εφαρμόσιμο ή μη, καθώς και να κατέχει βασικές γνώσεις και δεξιότητες προγραμματισμού. Κι αν δεν τις κατέχει ο ίδιος, επιβάλλεται να διαθέτει τουλάχιστον έναν έμπειρο προγραμματιστή στην ομάδα του, με τον οποίο συνεργάζεται στενά.

Λογική ή φαντασία;

Το ένα δεν αναιρεί το άλλο! Για την ακρίβεια, λογική και φαντασία πρέπει να συνυπάρχουν αρμονικά στον εγκέφαλο ενός Growth Hacker. Μιλώντας για λογική, αναφερόμαστε στην προσήλωση σε analytics, δεδομένα και αριθμούς. Τα analytics είναι ο καλύτερος σύμβουλος του Growth Hacking, καθώς αποκαλύπτουν πάντοτε την αλήθεια. Καθοδηγούν, εστιάζουν, προβλέπουν, επαναπροσδιορίζουν και, εν τέλει, αναπτύσσουν.

Όμως, όσο προσηλωμένος κι αν είναι ένας Growth Hacker στα αριθμητικά δεδομένα, καλείται να ενεργοποιεί τη φαντασία του, να διευρύνει τους ορίζοντές του και να εξερευνά άγνωστα μονοπάτια. Η πρόκληση γι’ αυτόν είναι να εξισορροπεί τον ορθολογισμό με την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την ποιοτική έρευνα – στοιχεία που θα τον κάνουν να ξεχωρίσει από τους ανταγωνιστές. Ο Growth Hacker πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση, να επαγρυπνεί, να ελίσσεται, να αναλαμβάνει ρίσκα και να εξοικειώνεται με τις αποτυχίες.

Growth Hacking ή Growth Marketing;

Δύο έννοιες που σχετίζονται, αλλά δεν ταυτίζονται! Το Growth Marketing θεωρείται μία εξελιγμένη εκδοχή του Growth Hacking, η οποία βρίσκει εφαρμογή αρκετά συχνότερα. Πρόκειται για τη συγχώνευση των growth hacking στρατηγικών και των παραδοσιακών τακτικών marketing.

Ενώ το Growth Hacking εξετάζει πώς ο κύκλος των πωλήσεων επηρεάζει την ανάπτυξη συνολικά, το Growth Marketing προχωράει ένα βήμα παραπέρα. Δίνει έμφαση στα έσοδα και προσπαθεί να διασφαλίσει ότι η πολυπόθητη ανάπτυξη οδηγείται προς τη σωστή κατεύθυνση – δηλαδή, προς τη μέγιστη κερδοφορία, με τη μικρότερη δυνατή ζημία.

Για startups ή για όλους;

Προς το παρόν, το Growth Hacking εντοπίζεται, κυρίως, στα πλαίσια των startups. Οι περισσότερες νεοσύστατες επιχειρήσεις διαθέτουν λιγοστούς πόρους και περιορισμένο δίκτυο γνωριμιών, για τα δεδομένα των συνηθισμένων τακτικών marketing. Γι’ αυτό, συχνά, επιλέγουν να ακολουθήσουν έναν διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης.

Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει πτυχή του Growth Hacking που να μην μπορεί να εφαρμοστεί και σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι αποκτά σταδιακή απήχηση στους ευρύτερους επιχειρηματικούς κύκλους. Εφόσον το Growth Hacking αποδίδει με χαμηλό προϋπολογισμό, φανταστείτε τι μπορεί να πετύχει με υψηλό budget!

Διαβάστε επίσης: Αρκεί μια ιδέα για να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση;

Εν κατακλείδι

Το Growth Hacking δεν είναι ένα τόσο πολύπλοκο concept – όπως αρκετοί πιστεύουν. Εάν αποκωδικοποιήσετε τις βασικές αρχές του και τολμήσετε να το δοκιμάσετε, σύντομα θα εθιστείτε σ’ αυτό. Άλλωστε, σε μια εποχή που όλοι αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους ανάπτυξης, το Growth Hacking μοιάζει μονόδρομος. Εντάξτε το στις στρατηγικές σας και αναπτυχθείτε!

Επιθυμείτε κι εσείς να κατακτήσετε την τέχνη του Growth Hacking; Η Develop Greece γνωρίζει πώς θα το επιτύχετε. Μείνετε συντονισμένοι, καθώς ακολουθούν growth hacking tips, τεχνικές και πρωτότυπες ιδέες στα επόμενα άρθρα μας!

Μοιραστείτε το:
2019-11-05T14:46:51+02:00Categories: Startups, Strategy|Tags: , , |

Μοιραζόμαστε νέα θέματα κάθε εβδομάδα

Develop Greece

Social Media

Κατεβάστε το SEO Ebook!

Psychology of Marketing eBook

psychology of marketing e-book

E-Book

Προσεγγίστε τον καταναλωτή αναλύοντας την ψυχολογία του.

Marketing E-Book!