Το ξεκίνημα μίας Startup επιχείρησης είναι αληθινά συναρπαστικό. Μία επιτυχημένη διαδρομή όμως, δεν γίνεται εν μία νυκτί, καθώς απαιτεί σκληρή δουλειά, θυσίες και αφοσίωση. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να συνυπολογίσετε διάφορους παράγοντες που έρχονται στο προσκήνιο, όπως τους διαθέσιμους πόρους, τον χρόνο, τα χρήματα ή ακόμα και το ταλέντο στον επιχειρηματικό κόσμο.
Θεωρούμε, λοιπόν, χρέος μας να μοιραστούμε μαζί σας την εμπειρία χρόνων και να σας κατευθύνουμε, ώστε η δική σας Startup να έχει μία όσο το δυνατόν ομαλότερη ένταξη στην αγορά. Ξεκινήστε, έχοντας στο νου ότι οι παραδοσιακές στρατηγικές Marketing δεν λειτουργούν πάντα. Το Startup Marketing είναι μία εντελώς διαφορετική επιστήμη που βασίζεται σε 2 βασικά πεδία: το Content Marketing και τα Social Media.
Για να τα πάρουμε όμως από την αρχή, ετοιμάσαμε για εσάς έναν πλήρη οδηγό ανάλυσης όλων των παραγόντων που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας, αν θέλετε να έχετε ένα έξυπνο Startup Marketing.
Τα θεμέλια μίας επιχείρησης
Το πιο σημαντικό στοιχείο, για να στήσετε μία επιτυχημένη και αποδοτική επιχείρηση, είναι να εξασφαλίσετε από την αρχή σταθερά θεμέλια. Ξεκινήστε το χτίσιμο, ακολουθώντας τα εξής βήματα.
-
Προσδιορίστε το target market
Οι ιδρυτές μίας Startup συχνά πιστεύουν πως όλος ο κόσμος θα αγαπήσει τα προϊόντα τους και το κοινό θα μιλά γι’ αυτούς. Στην πραγματικότητα, όμως, μόνο ένα μικρό μέρος των καταναλωτών θα ενδιαφερθεί πραγματικά για το προϊόν.
Εάν προσπαθείτε να τους συμπεριλάβετε όλους στο target market σας, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να ξοδέψετε άσκοπα χρόνο και χρήματα. Το κλειδί είναι να ορίσετε πρώτα ένα ασφαλές target market και, έπειτα, να επενδύσετε δυναμικά σε σύγχρονες στρατηγικές Marketing. Εάν αναρωτιέστε πώς να επιλέξετε ένα ασφαλές αγοραστικό κοινό, υπάρχουν 4 βασικοί παράγοντες που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας:
- Το εύρος του αγοραστικού κοινού
Απευθύνεστε σε γυναίκες ή σε άντρες; Διαχωρίζετε το κοινό σας με βάση γεωγραφικά στοιχεία; Θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε τα όρια του αγοραστικού κοινού της εταιρείας σας, για να προσαρμόσετε σωστά τη Startup marketing στρατηγική σας.
- Την αγοραστική δύναμη του κοινού
Το κοινό σας έχει χρήματα να δαπανήσει για το προϊόν σας;
- Τον ανταγωνισμό της αγοράς
Μήπως η αγορά παρουσιάζει κορεσμό; Υπάρχουν πολλοί ανταγωνιστές στον τομέα σας;
- Την αξία της προσφοράς
Αξίζει πραγματικά να προωθήσετε το προϊόν σας στην αγορά;
-
Ορίστε τα keywords
Έχοντας προσδιορίσει το target market, μπορείτε να ξεκινήσετε να δημιουργείτε την keyword λίστα σας. Η λίστα αυτή θα σας βοηθήσει στη διαχείριση του κεντρικού σας site, του blog και των social media.
Για να δημιουργήσετε το Startup Marketing της επιχείρησής σας, επιλέξτε λέξεις και φράσεις που είναι άμεσα συνδεδεμένες με την επωνυμία σας και τα προσόντα ή τις υπηρεσίες σας. Σκεφτείτε τι είναι αυτό που θα πληκτρολογούσε κανείς στην αναζήτηση του Google, για να βρει το site της Startup επιχείρησής σας;
Ξεκινήστε με μία βασική λίστα 3-5 keywords που συνοψίζουν το ακριβές αντικείμενο της εταιρείας σας. Η λίστα αυτή θα πρέπει να βασίζεται στην αξία της προσφοράς σας ή, με άλλα λόγια, στο «τι ακριβώς προσφέρετε στο κοινό σας». Έπειτα, δοκιμάστε να διευρύνετε τη λίστα σας, προσθέτοντας δευτερεύοντα, αλλά πιο εξειδικευμένα keywords.
Extra tip: Αξιοποιήστε τα εργαλεία αναζήτησης keywords, για να εντοπίσετε “δυνατές” λέξεις-κλειδιά, που θα εκτοξεύσουν την επισκεψιμότητα και την απόδοση της σελίδας σας.
-
Διευκρινίστε τι σημαίνει επαγγελματική επιτυχία για εσάς
Η επιτυχία είναι διαφορετική για κάθε Startup επιχείρηση, καθώς οι στόχοι μπορεί να διαφέρουν. Όπως, επίσης και το Startup Marketing πλάνο αλλάζει από εταιρεία σε εταιρεία. Αν για μία Startup A η επιτυχία είναι 500 νέες εγγραφές newsletter τον μήνα, για μία Startup B μπορεί να είναι 50.000€ έσοδα τον μήνα.
Όποια και αν είναι η άποψή σας για την επιτυχία της επιχείρησής σας, καθορίστε την στο ξεκίνημα και προωθήστε την σε όλη την ομάδα σας. Θα πρέπει να έχετε εξασφαλίσει ότι το κάθε μέλος της εταιρείας σας έχει το ίδιο όραμα και την ίδια ιδέα για την επιτυχία. Δεν έχει σημασία αν η επιτυχία για εσάς είναι οι εγγραφές, τα έσοδα, ή τα κέρδη. Σημασία έχει η συνέπεια στην αρχική σας ιδέα.
-
«Διαβάστε σωστά» το conversion rate σας
Για να στήσετε ένα επιτυχημένο Startup marketing, πρέπει να μάθετε να εκτιμάτε το conversion rate της σελίδας σας. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ότι το conversion rate σας ανέρχεται στο 20% και έχετε 100 νέες εγγραφές στο newsletter σας ανά μήνα, τότε έχετε κάνει σημαντική άνοδο. Αντίθετα, αν το conversion rate της σελίδας σας είναι κοντά στο 1%, τότε 100 νέες εγγραφές στο newsletter ίσως είναι ασήμαντες.
Extra Tip: 10 τρόποι για να αυξήσετε το Conversion Rate των αιτήσεών σας!
-
Διαιρέστε με προσοχή το budget σας
Υπολογίστε το κεφάλαιο που μπορείτε να διαθέσετε στο Startup Marketing πλάνο της επιχείρησής σας. Ακόμα κι αν τα inbound marketing leads κοστίζουν 61% λιγότερο από τα outbound marketing leads, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να επενδύσετε καθόλου οικονομικά. Υπολογίστε, λοιπόν, το budget σας από την αρχή και θέστε όρια.
Επίσης, μελετήστε πώς θέλετε να διαιρέσετε τον προϋπολογισμό. Μπορεί το blog σας, για παράδειγμα, να είναι το πιο ισχυρό εργαλείο σας και να θέλετε να επενδύσετε το 40% του προϋπολογισμού σας σε αυτό. Ή μπορεί να θέλετε να διαθέσετε το 35% του προϋπολογισμού για τη δημιουργία ενός νέου eBook ή για ένα webinar. Η επιλογή είναι καθαρά δική σας!
Μία Startup επιχείρηση χρειάζεται σταθερά θεμέλια, για να αντέξει τον ανταγωνισμό της αγοράς και αυτοί είναι οι 5 παράγοντες που αποτελούν τη βάση, για ένα αποτελεσματικό Startup Marketing. Όμως, τα μυστικά του μάρκετινγκ των νέων επιχειρήσεων δεν σταματούν εδώ. Υπάρχουν πολλοί ακόμα παράγοντες που θα πρέπει να εξετάσετε, εάν κυνηγάτε την επιτυχία.
Διαβάστε τη συνέχεια στο Β’ μέρος του άρθρου.