Culture Marketing: Η εταιρική κουλτούρα σας στο επίκεντρο!

Culture Marketing: Η εταιρική κουλτούρα σας στο επίκεντρο!

Culture Marketing: Η εταιρική κουλτούρα σας στο επίκεντρο!

Προσοχή! Ακολουθεί ένα άρθρο κάπως διαφορετικό από τα συνηθισμένα, που απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να παίξουν το παιχνίδι του marketing με περισσότερη εξωστρέφεια! Σε επιχειρηματίες και marketers που τολμούν να ξεφύγουν από τη ζώνη ασφαλείας των κλασικών «πωλησιακών» πρακτικών. Και σε όλους εκείνους που ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν γιατί το Culture Marketing και η εταιρική κουλτούρα έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο στη διαχρονικότητα ενός brand ή μιας επιχείρησης.

Τι είναι το Culture Marketing;

Όπως μαρτυρά κι ο τίτλος του άρθρου μας, το Culture Marketing είναι ένας – ίσως, λίγο πιο εναλλακτικός – τύπος μάρκετινγκ που φέρνει την εταιρική κουλτούρα σας στο προσκήνιο! Με άλλα λόγια; Είναι το σύνολο των ενεργειών που αναδεικνύουν την επιχείρηση και το brand σας μέσα από τη στρατηγική προβολή των πεποιθήσεων, των αξιών, των ανθρώπων σας – όσων στοιχείων συνθέτουν και καθορίζουν, δηλαδή, την κουλτούρα σας.

Προτού συνεχίσουμε, ωστόσο, ας αποσαφηνίσουμε την έννοια της εταιρικής κουλτούρας! Πρόκειται, λοιπόν, για το σύστημα των κοινών αξιών, αντιλήψεων, αρχών, συμπεριφορών, εξωτερικών και εσωτερικών σχέσεων που χαρακτηρίζουν κάθε οργανισμό, το οποίο προκύπτει από παράγοντες όπως η ιστορία του, το ύφος της διοίκησης, οι στρατηγικές, οι καινοτομίες κ.ά.. Στον κόσμο των επιχειρήσεων, η κατάλληλη εταιρική κουλτούρα μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και, κατ’ επέκταση, το κλειδί της επιτυχίας.

Το Culture Marketing προσωποποιεί το brand σας

Επικοινωνία, νόημα, συναίσθημα, ανοιχτή προσέγγιση! Πράγματι, χάρη στο Culture Marketing, οι επιχειρήσεις φαντάζουν πιο ανθρώπινες, προσδίδοντας έναν πιο ουσιαστικό χαρακτήρα στο brand τους και καλλιεργώντας αληθινά γνήσιες σχέσεις τόσο με το κοινό όσο και με τους συνεργάτες ή το ανθρώπινο δυναμικό τους. Πώς, όμως;

Το Culture Marketing «μεταφράζει» την εταιρική κουλτούρα σας σε συναρπαστικό περιεχόμενο το οποίο εγείρει την προσοχή, προσελκύοντας – κυρίως – τους ανθρώπους που έρχονται πιο κοντά στο όραμα, στην ιδιοσυγκρασία και στα δικά σας values. Αυτό σημαίνει πως ο πιο πολύτιμος σύμμαχός σας, κατά την υλοποίηση της Culture Marketing στρατηγικής σας, δεν είναι άλλος από το Content Marketing. Ο συνδυασμός αυτών των δύο εξυπηρετεί άρτια τους σκοπούς σας οδηγώντας στις τακτικές που θα δούμε αμέσως πιο κάτω!

  1. Ποιο είναι το δικό σας story;

Σίγουρα, πίσω από την εκκίνηση της δικής σας επιχείρησης κρύβεται ένα σπουδαίο κίνητρο και – πιθανόν – μία ενδιαφέρουσα ιστορία! Διηγηθείτε το δικό σας origin story μέσα από ένα άρθρο, ένα video ή μία διαδραστική παρουσίαση, αποκαλύπτοντας στο κοινό περισσότερα για εσάς, το background και τη διαδρομή σας. Όσο κι αν σας προκαλεί εντύπωση, οι περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται να μάθουν πώς γεννήθηκε η εταιρεία σας – είτε πρόκειται για την εκπλήρωση του ονείρου σας είτε για μία ευτυχή συγκυρία!

  1. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες;

Κοινοποιήστε τις αξίες σας μέσα από εύστοχες καμπάνιες, δίνοντας έναν λόγο παραπάνω στους ανθρώπους να αγοράσουν από εσάς ή να εργαστούν για εσάς. Δημιουργήστε εμπιστοσύνη, πίστη και ασφάλεια, αποκτώντας παράλληλα κύρος και αξιοπιστία. Επενδύετε, μήπως, σε δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης; Ακόμη καλύτερα! Ενημερώστε το κοινό, μέσω των κατάλληλων διαύλων επικοινωνίας.

  1. Ας γνωρίσουμε τους ανθρώπους σας!

Είστε οι άνθρωποί σας! Γι’ αυτό, μην τους κρατάτε στην αφάνεια! Συστήστε την ομάδα σας, παρουσιάστε το προφίλ τους, κάντε αναφορά στην προσφορά τους. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο χτίζετε ένα ισχυρό αίσθημα οικειότητας με το κοινό σας, αλλά ταυτόχρονα επιβραβεύετε, κατά κάποιον τρόπο, το προσωπικό σας, οπλίζοντάς το με ενθουσιασμό, ικανοποίηση και αυτοπεποίθηση.

  1. «Εδώ είναι το σπίτι μας!»

Τραβήξτε μία φωτογραφία ή ένα βίντεο από τον χώρο εργασίας σας, ανεβάστε το στα social media και πείτε «εδώ είναι το σπίτι μας για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και χαιρόμαστε πολύ γι’ αυτό!». Φροντίστε, φυσικά, το workspace κι οι εγκαταστάσεις σας να δείχνουν ένα φιλικό περιβάλλον, το οποίο εμπνέει και – γιατί όχι; – πρωτοτυπεί.

  1. Οι επιτυχίες και οι αποτυχίες σας…

Είναι κομμάτι της επιχειρηματικής σας υπόστασης – μιλήστε γι’ αυτές! Και πιθανόν για τις επιτυχίες σας να μιλάτε ήδη – το Culture Marketing, όμως, δεν είναι εδώ, για να σας βοηθήσει να καυχηθείτε πόσο τέλεια καταφέρνετε τα πάντα! Όσο πιο ειλικρινείς είστε για τους αγώνες και τις αποτυχίες σας, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα ταυτιστούν μαζί σας. Μέσα από τις εμπειρίες σας, άλλωστε, προσφέρετε σημαντικά διδάγματα σε άλλους επιχειρηματίες, επισφραγίζοντας, έτσι, τη γενναιόδωρη και υποστηρικτική φυσιογνωμία σας.

  1. Behind the scenes!

«Παρασκηνιακά» συμβαίνουν τα πιο απρόσμενα και διασκεδαστικά πράγματα, κάτι που το κοινό γνωρίζει πολύ καλά! Δώστε του, λοιπόν, την αίσθηση ότι γίνεται μέρος – έστω και αποσπασματικά – του ευχάριστου κλίματός σας. Δημιουργήστε gifs ή memes από αστείες σκηνές του γραφείου σας, ανεβάστε stories από brainstorming meetings, δημοσιεύστε χαρούμενες φωτογραφίες από την αίθουσα μεσημεριανού ή κάντε live videos από την εκτέλεση των projects σας ή τους χώρους παραγωγής σας.

  1. Τι σας κάνει να ξεχωρίζετε;

Εδώ, μπορείτε να αξιοποιήσετε κάθε εργαλείο που θα βρείτε μέσα στη φαρέτρα του Visual Content Marketing. Ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εταιρικής κουλτούρας σας που σας διαφοροποιεί, χαρίζοντας προστιθέμενη αξία σε πελάτες και προσωπικό; Μη διστάσετε να το κοινοποιήσετε! Με αυτόν τον τρόπο, μάλιστα, θα είναι σαν να προσκαλείτε και ανθρώπους με συμβατή φιλοσοφία και παρόμοιες ιδέες να συμμετάσχουν στην ομάδα σας!

“Your culture is your brand”

…είπε κάποτε ο Tony Hsieh, CEO της Zappos, και είχε δίκιο! Η εταιρική κουλτούρα είναι μοναδική για κάθε επιχείρηση και, στην ουσία, είναι εκείνη που σας διαχωρίζει ολοκληρωτικά από τον ανταγωνισμό. Κατά συνέπεια, αποτελεί ένα αποκλειστικό όπλο στα χέρια σας, το οποίο περιμένει να απασφαλίσετε με τη βοήθεια του Culture Marketing. Αρκεί, μονάχα, το περιεχόμενο που θα επιλέξετε να διαδώσετε να είναι φρέσκο, ελκυστικό, καλοδιατυπωμένο και απόλυτα αυθεντικό!

Μοιραστείτε το:
2019-11-13T10:36:47+02:00Categories: Strategy|Tags: , , , |

Μοιραζόμαστε νέα θέματα κάθε εβδομάδα

Develop Greece

Social Media

Κατεβάστε το SEO Ebook!

Newsletter!

Όλα τα digital trends & tips στο inbox σας;

Κορυφαίοι επαγγελματίες λαμβάνουν ήδη τις εβδομαδιαίες ενημερώσεις μας! Θέλετε κι εσείς να αποκτήσετε πρόσβαση στο πιο φρέσκο και χρήσιμο content μας;

Newsletter!