Η εμπειρία που αποκτά ο χρήστης από ένα προϊόν ή μία υπηρεσία αποτελεί το πιο κρίσιμο μέρος μίας αγοράς. Το User Experience που γνωρίζατε μέχρι σήμερα προσανατολίζεται στην ευκολία χρήσης και τη χρησιμότητα ενός προϊόντος, βάσει των οποίων αναπτύσσεται και ο τελικός σχεδιασμός. Όμως, οι εποχές αλλάζουν και μαζί τους αυξάνονται και οι απαιτήσεις των πελατών! Πλέον, η χρήση και η χρησιμότητα δεν αποτελούν τους μοναδικούς παράγοντες που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού. Τώρα τη λύση φέρνει το Human Experience!
Δημιουργοί και Χρήστες
Μία είναι η κυρίαρχη σχέση που διέπει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες: αυτή του δημιουργού και του χρήστη. Ας τις δούμε, όμως, αναλυτικά! Οι δημιουργοί αναλαμβάνουν να σχεδιάσουν νέα προϊόντα ή να βελτιώσουν αυτά που υπάρχουν ήδη στην αγορά. Οι χρήστες είναι αυτοί που θα κάνουν χρήση των προϊόντων και θα τα αξιολογήσουν.
Η παραπάνω σχέση σηματοδότησε την ανθρώπινη εξέλιξη και ενσωματώθηκε οργανικά στις σχέσεις μας, στοχεύοντας στην επιβίωση του είδους.
Καθώς η επιβίωση έχει κατοχυρωθεί, ποιος είναι ο λόγος που η παραπάνω σχέση εξακολουθεί να αναπαράγεται, αποτελώντας τον πυρήνα της καθημερινότητας; Προφανώς, οι δυνατότητες διαρκούς βελτίωσης και δημιουργίας αποτελεσματικότερων εργαλείων. Που βρίσκεται, όμως, ο παράγοντας της εμπειρίας σε όλα αυτά;
Ανθρωποκεντρικός σχεδιασμός
Το Human Experience Design ή αλλιώς o ανθρωποκεντρικός σχεδιασμός είναι αποτέλεσμα της επαναπροσέγγισης της σχέσης Δημιουργών-Χρηστών. Ειδικότερα, ο στόχος της δημιουργίας παύει να είναι η λύση ενός προβλήματος, άλλωστε, υπάρχουν απεριόριστες επιλογές προϊόντων και υπηρεσιών στην αγορά, τα οποία μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του κοινού.
Έτσι, το βάρος της παραγωγικής διαδικασίας γέρνει περισσότερο προς την εμπειρία που βιώνει ο καταναλωτής κατά την αγορά και τη χρήση ενός προϊόντος. Πράγματι, το UX, που δημιουργούν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες, αποκτά όλο και μεγαλύτερη αξία στον κόσμο του marketing. Χρησιμοποιώντας τον όρο “εμπειρία” εννοούμε τα συναισθήματα, τις εικόνες και τα βιώματα που αποκομίζει κάποιος μέσα από την αγοραστική διαδικασία.
Νέα προϊόντα, νέοι χρήστες
Τα σύγχρονα προϊόντα και υπηρεσίες δεν προορίζονται για να βελτιώσουν τη ζωή μας. Αντίθετα, σχεδιάζονται ακριβώς για να μας κάνουν να αισθανθούμε, να γευτούμε, να διασκεδάσουμε, να αποκτήσουμε ένα καλύτερο επίπεδο ζωής. Με διαφορετικά λόγια, να νιώσουμε λίγο περισσότερο άνθρωποι (Human Experience)!
Βέβαια, όπως είναι λογικό, τα νέα προϊόντα δημιουργούν με τη σειρά τους και μία καινούρια γενιά χρηστών. Αυτοί οι χρήστες έχουν διαφορετικές ανάγκες και πιο αυξημένες απαιτήσεις από τα καταναλωτικά προϊόντα. Είναι αυτοί, που όπως λέει ο συγγραφέας και marketer Seth Godin “δεν αγοράζουν αγαθά και υπηρεσίες, αλλά σχέσεις, ιστορίες και μαγεία»!
Ένα πολύ εύστοχο παράδειγμα είναι αυτό της Walt Disney, η οποία συνειδητοποίησε από πολύ νωρίς τη σημασία της εμπειρίας, δημιουργώντας έναν ολοκαίνουριο κόσμο, γεμάτο δυνατά συναισθήματα και συγκινήσεις, τον θαυμαστό κόσμο της Disney. Το προϊόν της επιχείρησης είναι η εμπειρία που βιώνει κανείς, όταν βλέπει τους αγαπημένους του ήρωες σε νέες περιπέτειες.
Διαβάστε επίσης: Πώς το Lean UX Design μπορεί να σώσει μία startup
Παράγοντες αξιολόγησης προϊόντων
Η δύναμη ή αντίστοιχα η αδυναμία ενός προϊόντος εντοπίζεται στα αποτελέσματα της κατανάλωσης. Το προϊόν έλυσε κάποιο πρόβλημα που απασχολούσε το αγοραστικό κοινό; Ήταν εύχρηστο ή δύσχρηστο; Πόσο συχνή ήταν η κατανάλωσή του; Πόσο χρήσιμο ήταν τελικά;
Οι παραπάνω ερωτήσεις αφορούν τη χρηστικότητα ενός προϊόντος ή αλλιώς το usability. Ένα προϊόν με μεγάλο βαθμό χρηστικότητας περνά το crash test του User Experience, καθώς παρέχει μία άνετη και ευχάριστη εμπειρία στον χρήστη. Αλλά, η διαδικασία της αξιολόγησης δεν σταματά εδώ!
Τίποτα σε αυτόν τον κόσμο δεν είναι πιο ισχυρό από τη μνήμη! Τα βιώματα, τα συναισθήματα και οι συνολικές εμπειρίες που νιώθουμε μέσα από την κατανάλωση ενός προϊόντος ή μίας υπηρεσίας συνθέτουν το Human Experience. Πώς αισθανθήκατε μετά την κατανάλωση; Το συγκεκριμένο προϊόν σας ενέπνευσε ή σας έκανε να νιώσετε ανασφάλεια και άγχος; Θα θέλατε να ζήσετε από την αρχή τη συγκεκριμένη εμπειρία; Αυτά τα ερωτήματα είναι εξίσου καθοριστικά για την αξιολόγηση ενός προϊόντος.
Συμπέρασμα
Αυτό που πρέπει να συγκρατήσετε από όλα τα παραπάνω είναι ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες αφήνουν πίσω τους εμπειρίες. Κάποιες από αυτές είναι αξέχαστες, άλλες ενοχλητικές, ενώ άλλες περνούν απαρατήρητες. Μία αδιάφορη εμπειρία αυτόματα αποτελεί και μία αρνητική αξιολόγηση για την επωνυμία σας. Σας προτρέπουμε να ακολουθήσετε τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο του marketing και να επαναπροσδιορίσετε τη στρατηγική σχεδιασμού που υιοθετείτε, δίνοντας περισσότερη έμφαση πλέον στον Human Experience σχεδιασμό.