Μέρα με τη μέρα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ακούνε κάποια διαδικτυακή ηχητική μετάδοση! Ενδεικτικά, ο αριθμός των Αμερικανών που ακούνε ένα podcast κάθε εβδομάδα έχει αυξηθεί κατά 175% τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με την εταιρεία Edison Research. Αν κι εσείς αναρωτιέστε πώς να ξεκινήσετε ένα podcast, σας ενημερώνουμε ότι δεν υπάρχει καταλληλότερη στιγμή!
Το σημερινό μας άρθρο αποτελεί έναν πλήρη οδηγό podcasting για το 2021, καθώς μέχρι το τέλος του θα έχετε ανακαλύψει κάθε στάδιο της διαδικασίας του, από την αρχική ιδέα έως το λανσάρισμα, συμπεριλαμβανομένης, βεβαίως, και της τεχνικής. Σας παροτρύνουμε, επομένως, να το αποθηκεύσετε στα αγαπημένα σας, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα απαραίτητο εργαλείο marketing για το εγγύς μέλλον! Είστε έτοιμοι;
Τι είναι το podcasting;
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι… το blogging στην ηχητική του εκδοχή! Επισήμως, ως podcast μεταφράζεται η διαδικτυακή ραδιοφωνική μετάδοση. Τo podcasting, λοιπόν, συνιστά την παραγωγή των δικών σας φωνητικών εκπομπών. Και καθώς, ακόμη, δεν αξιοποιείται ευρέως στην Ελλάδα, είναι βέβαιο ότι θα κλέψετε τις εντυπώσεις του κοινού σας, εάν κάνετε εσείς την αρχή στον τομέα σας!
Ποιοι είναι οι στόχοι του podcasting;
Η δημιουργία των ηχητικών shows είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να προσεγγίσετε νέους χρήστες, τοποθετώντας την επιχείρησή σας ως podcaster στον κλάδο σας. Επιπλέον, τα podcasts ενθαρρύνουν την επισκεψιμότητα στο website ή στο e-shop σας, καθώς στο τέλος ή στην περιγραφή κάθε εκπομπής σας μπορείτε να κατευθύνετε τους ακροατές σας μέσω links όπου επιθυμείτε.
Αναζητάτε συγκεκριμένο νόημα για τη χάραξη του δικού σας podcasting πλάνου; Πάρτε μία ιδέα από τους ακόλουθους στόχους:
- Δημιουργία δυνητικών πελατών για την επιχείρησή σας
- Αναγνωσιμότητα της επωνυμίας σας ως ηγέτης στη βιομηχανία σας
- Engaging επικοινωνία με τους χρήστες, με ενημερωτικό και, ταυτόχρονα, διασκεδαστικό χαρακτήρα
- Διάδοση σημαντικών μηνυμάτων στο κοινό σας
Ποιο είναι το κοινό-στόχος σας;
Εάν αναρωτιέστε πώς να ξεκινήσετε ένα podcast, η πρώτη ερώτηση στην οποία οφείλετε να δώσετε απάντηση είναι σε ποιον θέλετε να απευθυνθείτε. Σκιαγραφήστε το προφίλ του ακροατή που επιθυμείτε να ακούσει το περιεχόμενό σας και, κάθε φορά που σχεδιάζετε ένα νέο επεισόδιο, ανατρέξτε σε αυτό. Εάν δε γνωρίζετε για ποιον κάνετε εκπομπή, δεν έχετε καμία πιθανότητα να αποκτήσετε κοινό!
Ανάλογα με το κοινό-στόχο σας, λοιπόν, θα σχεδιάσετε και το περιεχόμενό σας. Δώστε στους χρήστες έναν λόγο όχι μόνο να ακούσουν την εκπομπή σας, αλλά και να επιστρέψουν στο κανάλι σας για συνεχή παρακολούθηση, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες ή δημιουργώντας ευχάριστο ή χιουμοριστικό περιεχόμενο.
Για παράδειγμα, είστε κάτοχος ενός γυμναστηρίου; Το κοινό που στοχεύετε είναι άτομα τα οποία ενδιαφέρονται για υγιεινή διατροφή, απώλεια βάρους, γυμναστική και άσκηση. Επομένως, τα επεισόδιά σας θα αφορούν θέματα υγείας και φυσικής κατάστασης – αλλά, προσοχή, όχι κλισέ και χιλιοειπωμένα!
Όλα τα βήματα για να ξεκινήσετε ένα podcast!
Και αφού αναλύσαμε τα θεωρητικά στάδια, έφτασε η στιγμή να περάσουμε στο πιο κρίσιμο και «απτό» μέρος της διαδικασίας… Ας ξεκινήσουμε!
-
Ποιο είναι το θέμα του podcast σας;
Επιλέξτε ένα έξυπνο και σχετικό με τη δραστηριότητά σας θέμα, για να έχετε τη δυνατότητα να το εξαντλήσετε σε πολλά επεισόδια, δημιουργώντας μία σειρά εκπομπών. Καθώς γίνεστε πιο δημοφιλής, μπορείτε πάντα να επεκτείνετε τις ιδέες και τη θεματολογία σας.
Υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες «podcast ιστορίες» με διαφορετικά θέματα, όπως είναι το marketing, ο πολιτισμός, οι επιστήμες κ.ά.. Αναζητήστε τη θεματολογία των podcasts που υπάρχουν ήδη στον κλάδο σας και, προαιρετικά, ακούστε μερικά, παίρνοντας ιδέες από τον ανταγωνισμό και πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα!
-
Ποιο είναι το όνομα του podcast σας;
Το όνομα θα πρέπει να χαρακτηρίζει την επιχείρησή σας και, ιδανικά, να αποτυπώνει στους ακροατές το θέμα της εκπομπής σας. Αν ρίξετε μία γρήγορη ματιά στα κορυφαία Apple Podcasts ή στο Spotify, θα δείτε μία μεγάλη ποικιλία από διαφορετικά ονόματα. Επιλέξτε ένα ελκυστικό και συνάμα αξέχαστο όνομα, που να συμπεριλαμβάνει τα keywords στα οποία εστιάζετε.
Εν τω μεταξύ, σας ενημερώνουμε ότι υπάρχουν τρεις διακριτές κατηγορίες όσον αφορά την ονομασία των podcasts, οι οποίες είναι οι εξής:
α. Το έξυπνο όνομα
Όπως… “mentalbility”! Σκεφτήκατε ένα έξυπνο όνομα για το podcast σας; Πρέπει να σιγουρευτείτε ότι οι ακροατές θα είναι εύκολο να το βρουν, αναζητώντας σχετικά θέματα και πληροφορίες. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να δημιουργείτε άρτιο περιεχόμενο, εάν κανείς δεν μπορεί να το εντοπίσει.
β. Το περιγραφικό όνομα
Το περιγραφικό όνομα, ενώ υστερεί σε φαντασία, αποτελεί μία safe επιλογή, με περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στα αποτελέσματα αναζήτησης! Στην ουσία, πρόκειται για το όνομα που περιγράφει ακριβώς αυτό που ψάχνει το κοινό-στόχος σας. Παραδείγματος χάριν, θέλετε να κάνετε μία εκπομπή για την υγεία; Ονομάστε την «Υγεία & Ευεξία» – κανείς δε θα αμφιβάλλει για το θέμα του περιεχομένου σας!
γ. Το δικό σας όνομα
Βεβαίως, διαθέτετε τη δυνατότητα να ενσωματώσετε και το όνομα της επιχείρησής σας σε ένα περιγραφικό όνομα, κάνοντάς το περισσότερο ιδιαίτερο ή και συναρπαστικό. Προσοχή, αποφύγετε να ονομάσετε την εκπομπή σας μόνο με την επωνυμία σας χωρίς άλλες λεπτομέρειες.
-
Ποιο είναι το cover art του podcast σας;
Το εξώφυλλο είναι η πρώτη εικόνα που θα δουν οι ακροατές σας! Σκεφθείτε ότι το cover art είναι η εικόνα που εμφανίζεται, όταν κάποιος χρήστης κάνει share το επεισόδιό σας στα social media. Γι’ αυτό, χρησιμοποιήστε κάτι εντυπωσιακό και, φυσικά, συναφές με το content σας, σε διαστάσεις τουλάχιστον 1400×1400, με μέγιστο 2048×2048.
-
Πώς θα σχεδιάσετε τα επεισόδια του podcast σας;
Εφόσον έχετε καταλήξει στον σκοπό, στην ιδέα και στο όνομα της ηχητικής ιστορίας σας, σειρά έχει η μορφή με την οποία θα δημοσιεύετε τα επεισόδιά σας. Παρακάτω, σας συστήνουμε τις συνηθέστερες, ώστε να αντλήσετε έμπνευση:
- Solo: Podcast βασισμένο αποκλειστικά σε έναν μόνο ομιλητή – και ο μεγαλύτερος φόβος για έναν νέο podcaster!
- Co-Hosted: Συμπαρουσίαση με κάποιον συνάδελφο ή φίλο. Αυτή η μορφή podcast μπορεί να ανεβάσει τον πήχη και το επίπεδο των εκπομπών σας!
- Interview: Συνέντευξη από κάποιον καλεσμένο ο οποίος έχει το δικό του κοινό – γεγονός που σημαίνει, ενδεχομένως, την αύξηση της ακροαματικότητας!
- Roundtable: Ένας οικοδεσπότης και πολλοί καλεσμένοι, οι οποίοι συζητούν για ένα συγκεκριμένο θέμα.
- Documentary: Σε αυτή τη μορφή podcast, ένας αφηγητής καθοδηγεί τους ακροατές σε μια σειρά από συνεντεύξεις και συνομιλίες.
- Docu–Drama: Ο συνδυασμός documentary και δράματος! Το podcast αυτό προσφέρει πληροφορίες και γνώση με διασκεδαστικό ή χιουμοριστικό τρόπο.
- Scripted Non-Fiction: Σειρά από μονοθεματικά
- News Recap: Podcast όπου παρουσιάζονται συνοπτικά ειδήσεις και νέα ενός συγκεκριμένου κλάδου.
- Educational: Εκπομπή με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, που εστιάζει στη διδασκαλία ή την ενίσχυση των γνώσεων του κοινού.
-
Πόσο πρέπει να διαρκεί ένα επεισόδιο podcast;
Εάν ρωτήσετε τους περισσότερους ακροατές, θα σας πουν πως ένα σύντομο ηχητικό επεισόδιο διαρκεί 15-20 λεπτά, ενώ ένα «μακροσκελές» κάτι παραπάνω από μία ώρα. Φυσικά, η διάρκεια της εκπομπής σας εξαρτάται αποκλειστικά από το περιεχόμενο. Γιατί, άλλωστε, να «κόψετε» ένα πολύτιμο content μίας ώρας, ενώ μπορείτε να το χωρίσετε σε δύο mini επεισόδια;
Αξίζει, επιπλέον, να τονίσουμε ότι οφείλετε να συλλέξετε δεδομένα ακροαματικότητας και να προσαρμόσετε αναλόγως τα podcasts σας, εντοπίζοντας τι λειτουργεί καλύτερα στη δική σας περίπτωση!
-
Κάθε πότε πρέπει να δημοσιεύετε ένα επεισόδιο podcast;
Το podcasting μπορεί να γίνει μία full-time εργασία, επομένως, όσο πιο συχνά δημοσιεύετε μία εκπομπή, τόσο το καλύτερο! Ωστόσο, θα έχετε μεγαλύτερο αντίκτυπο στο κοινό, εάν παρουσιάζετε ένα εξαιρετικό επεισόδιο τον μήνα αντί για ένα μέτριο επεισόδιο κάθε εβδομάδα.
-
Τι εξοπλισμό χρειάζεστε, για να ξεκινήσετε ένα podcast;
Αφού έχετε ολοκληρώσει τα παραπάνω βήματα, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε την εγγραφή του πρώτου σας επεισοδίου! Σαφώς, μπορείτε να αρχίσετε χωρίς επαγγελματικό εξοπλισμό, παρά μόνο με το smartphone και τα ακουστικά σας – απλώς, η απόπειρά σας θα μοιάζει πιο ερασιτεχνική. Αντίθετα, εάν στοχεύετε σε πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα, θα χρειαστείτε τον παρακάτω εξοπλισμό εγγραφής:
- Υπολογιστή
- Podcast Hosting (Libsyn, Blubrry)
- Μικρόφωνο για υπολογιστή
- Μίκτη ήχου
- Ψηφιακή συσκευή εγγραφής ή λογισμικό εγγραφής ήχου
- Λογισμικό εγγραφής κλήσεων
- Πρόσβαση στο διαδίκτυο
- Εξοπλισμό εγγραφής podcast για βελτίωση της ποιότητας
-
Πώς να ηχογραφήσετε το πρώτο σας podcast;
Η πρώτη σας ηχογράφηση είναι το επεισόδιο-πιλότος της podcast σειράς σας! Σε αυτό, είναι η ευκαιρία σας να παρουσιάσετε την επιχείρησή σας και να μιλήσετε γι’ αυτήν με φυσικό τρόπο, ενημερώνοντας το κοινό σας σχετικά με τη θεματολογία των επόμενων επεισοδίων σας.
Διαβάστε επίσης: Storytelling – Μία καλοστημένη ιστορία στο μικροσκόπιο!
-
Πώς θα επεξεργαστείτε το podcast σας;
Δεν πρόκειται για κάτι τόσο δύσκολο τεχνικά, καθώς υπάρχουν μερικά features, τα οποία βοηθούν τη φωνή σας – και, κατ’ επέκταση, την εκπομπή σας – να ακούγεται πολύ καλύτερα. Ρυθμίζοντάς τα μία φορά, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε ως πρότυπο.
Για την επεξεργασία του ηχητικού show σας, σας προτείνουμε τα προγράμματα Adobe Audition, Audacity ή GarageBand. Με το καταλληλότερο για εσάς, εξαλείψτε τους θορύβους και σταθεροποιήστε τη φωνή σας. Ακόμη, επεξεργαστείτε την ένταση, τα κενά και τα πιθανά λάθη που μπορεί να έχετε κάνει. Τέλος, προσθέστε το intro και το outro σας. Μόλις ολοκληρώσετε την επεξεργασία, αποθηκεύστε το αρχείο σε μορφή MP3.
Αν δυσκολεύεστε με τη διαδικασία της επεξεργασίας ή απλώς θέλετε να εξοικονομήσετε χρόνο, μπορείτε να προσλάβετε κάποιον εξωτερικό συνεργάτη. Επιπρόσθετα, υπάρχουν υπηρεσίες, όπως η Auphonic, οι οποίες ομαλοποιούν τον όγκο του ήχου, ώστε η ένταση να είναι ίδια σε κάθε επεισόδιο.
-
Σε ποια κανάλια θα μεταδώσετε το podcast σας;
Βρισκόμαστε στο τελευταίο βήμα της διαδικασίας, τη δημοσίευση! Γεγονός είναι πως υπάρχουν πολλά μέσα όπου μπορείτε να καταχωρίσετε την εκπομπή σας – επιλέγετε όσα εσείς θέλετε. Ωστόσο, εμείς σας προτείνουμε τα πιο δημοφιλή:
- Apple Podcasts (iTunes)
- Stitcher
- SoundCloud
- YouTube
- Spotify
- Google Play Store
Μόλις το podcast σας βρίσκεται online, μπορείτε να προχωρήσετε στην προώθηση και τη διαφήμισή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!
Επίλογος
Ενδιαφέρεστε να γίνετε ο απόλυτος podcaster; Πλέον, γνωρίζετε πώς να ξεκινήσετε ένα podcast και να επωφεληθείτε στο έπακρο από το νέο, συναρπαστικό εργαλείο του content marketing. Αδράξτε την ευκαιρία, προωθώντας την αύξηση του κοινού σας και, ταυτόχρονα, την επέκταση της επιχείρησής σας!