Categories: Startups

Οι Startups στην Ελλάδα σήμερα: Επιστροφή στην ανάπτυξη;

Startups ή, αλλιώς, νεοφυείς επιχειρήσεις. Ένας όρος άγνωστος μέχρι πριν λίγα χρόνια στην Ελλάδα, αλλά ευρέως διαδεδομένος σήμερα! Πρόκειται για τη νέα μορφή επιχειρηματικότητας της τελευταίας δεκαετίας, η οποία φέρνει σημαντικές αλλαγές στα επιχειρηματικά δρώμενα, προσελκύοντας έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό φιλόδοξων ανθρώπων να ασχοληθούν μαζί της.

Καθώς ο όρος “startup”, λοιπόν, εδραιώνεται στον οικονομικό κόσμο, κερδίζοντας ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στην επιχειρηματική δραστηριότητα, το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: πρόκειται, πράγματι, για την αρχή μίας νέας αναπτυξιακής διαδρομής για τη χώρα μας;

Ποιες είναι, τελικά, οι startup επιχειρήσεις;

Συχνά, προκαλείται μία σύγχυση σχετικά με το ποια επιχείρηση μπορεί να χαρακτηριστεί ως startup σήμερα. Γι’ αυτό, αξίζει να δώσουμε έναν σύντομο ορισμό της έννοιας αυτής. Startup επιχειρήσεις είναι εκείνες που ξεκινούν με ελάχιστους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, αναπτύσσονται ραγδαία και καταλήγουν με εντυπωσιακή κερδοφορία για τα δεδομένα τους.

Ωστόσο, οι εταιρείες που συμβαδίζουν με τα παραπάνω, για να μπορούν να θεωρηθούν startup, πρέπει να έχουν επιτύχει την πρόοδό τους σε διάστημα λειτουργίας μεταξύ λίγων μηνών έως και 3-5 ετών. Οι startups διαφοροποιούνται ως προς τον εξωστρεφή χαρακτήρα τους και παρουσιάζουν έναν κύκλο εργασιών που συνεχώς πολλαπλασιάζεται.

Καινοτομία & νέα επιχειρηματικά μοντέλα

Το κυρίαρχο συστατικό της startup φιλοσοφίας δεν είναι άλλο από την καινοτομία! Ο πυρήνας μίας νεοφυούς επιχείρησης επιβάλλεται να είναι οι καινοτόμες λύσεις που εναρμονίζονται άψογα με ένα πρωτοποριακό επιχειρηματικό σχέδιο. Διαφορετικά, η επιχείρηση δεν θα έχει πολλές ελπίδες να εξελιχθεί δυναμικά στο σύγχρονο και ρευστό περιβάλλον της χώρας μας.

Η καινοτομική προσέγγιση των startups φέρνει με τη σειρά της έναν μοναδικό αέρα ανανέωσης στο ελληνικό επιχειρηματικό τοπίο, καθώς γεννά νέα προϊόντα και υπηρεσίες και μεταλαμπαδεύει πολύτιμη τεχνογνωσία. Κάπως έτσι, οδηγεί στη δημιουργία καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων, τα οποία προσανατολίζονται έντονα προς τον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, δίνοντας προστιθέμενη αξία σε κάθε επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα.

Διαβάστε επίσης: Creative Marketing – Καινοτομήστε και επιτύχετε!

Επενδυτικά προγράμματα & θεσμικό πλαίσιο

Το φαινόμενο των νέων επιχειρηματικών μοντέλων δεν θα μπορούσε να μην εγείρει το ενδιαφέρον των επενδυτών – τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο. Πλέον, εν έτει 2018, μπορούμε με ασφάλεια να μιλήσουμε για ένα “startup” οικοσύστημα στην Ελλάδα, πλούσιο σε επενδυτικά και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα επενδυτικά κεφάλαια JEREMIE Funds, τα οποία μέσα σε διάστημα 2,5 ετών χρηματοδότησαν σχεδόν 60 επιχειρήσεις, με συνολικά κεφάλαια γύρω στα 52 εκατομμύρια ευρώ. Έχει γίνει γνωστό, μάλιστα, ότι η Ελλάδα, στα πλαίσια της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, της σύστασης νέων επιχειρήσεων, της καινοτομίας κ.λπ., έχει προχωρήσει στη σύναψη χρηματοδοτικών συμβάσεων ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Παρά το επενδυτικό ενδιαφέρον, ωστόσο, το θεσμικό πλαίσιο της χώρας μας δεν διευκολύνει τη δράση των startups. Η γραφειοκρατία, καθώς και η έλλειψη αρωγής από την Πολιτεία ωθούν πολλές startups να μεταφέρουν την επίσημη έδρα τους στο εξωτερικό. Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα πιο φιλικό θεσμικό πλαίσιο, ώστε να επιταχύνει τους αναπτυξιακούς ρυθμούς των startup επιχειρήσεών της.

Διαβάστε επίσης: Growth Hacking, η στρατηγική της ανάπτυξης για τις Startups

Ανάπτυξη ή επικοινωνιακή υπερβολή;

Σε αντιδιαστολή με τα θεσμικά εμπόδια και τις αντιξοότητες του οικονομικού περιβάλλοντος της χώρας μας, το κλίμα αισιοδοξίας για την εξέλιξη και ωρίμανση του ελληνικού startup οικοσυστήματος είναι ορατό και έχει λόγο ύπαρξης!

Στην Ελλάδα, οι startup επιχειρήσεις ακμάζουν, κυρίως, στον κλάδο της τεχνολογίας. Η φύση, όμως, αυτής της μορφής επιχειρηματικότητας δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένους τομείς ανάπτυξης, διαθέτοντας όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει σε κάθε κλάδο της εγχώριας οικονομίας. Μάλιστα, ιδιαίτερες προοπτικές δημιουργούνται για τον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς και τον τομέα του τουρισμού – τομείς με έντονη παρουσία στη χώρα μας.

Παρ’ όλα αυτά, ο αριθμός των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων εξακολουθεί να παραμένει χαμηλός. Σαφώς, αρκετές επιχειρήσεις έχουν κατορθώσει να επιτύχουν την πολυπόθητη ταχεία ανάπτυξη. Ωστόσο, το 50% των επιχειρήσεων εγκαταλείπει τις προσπάθειές του ήδη σε διάστημα 3 ετών! Σε αυτό, εκτός από την κρατική υποστήριξη και τις επενδυτικές πρωτοβουλίες, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η εκπαίδευση και, ειδικότερα, η ελλιπής ύπαρξη σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων επιχειρηματικότητας για νέους επιστήμονες.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να παραβλέπουμε την αναπτυξιακή δυναμική των startups στην Ελλάδα. Ίσως, τα αποτελέσματα ακόμη δεν είναι τα επιθυμητά – ωστόσο, χάρη στις startups, ένας τεράστιος αριθμός νέων θέσεων εργασίας έχει προκύψει από το 2010 έως και σήμερα, ο οποίος έχει ωφελήσει, κυρίως, τους γνωστούς σε όλους μας “Millennials”. Επιπρόσθετα, η ανάπτυξη πολλών ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό του απογοητευτικού για τη χώρα μας “brain drain”.

Το success story

Στον ανερχόμενο χώρο των startups, ήδη μετράμε αρκετά success stories! Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το e-food και το parkaround. Παραδείγματα που αποδεικνύουν πως όπου υπάρχει ισχυρή θέληση και έξυπνη στρατηγική, μπορεί να υπάρξει και επιτυχία. Φυσικά, κάθε success story είναι μοναδικό και δεν μπορεί να αντιγραφεί. Όλα πηγάζουν από τις ξεχωριστές συνθήκες, το περιβάλλον, την εκπαίδευση, την κουλτούρα, τη νοοτροπία. Μα, πάνω απ’ όλα, από την τόλμη και τη δημιουργικότητα κάθε νέου επιχειρηματία.

Ευτυχώς, στη χώρα μας, πληθαίνουν διαρκώς οι ευκαιρίες για την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών και τη δημιουργία πολλά υποσχόμενων συνεργασιών μεταξύ προσηλωμένων και δημιουργικών ομάδων. Χώροι co-working, διαγωνισμοί καινοτομίας και ειδικές εκδηλώσεις προσφέρουν τη δυνατότητα σε νεοσύστατες επιχειρήσεις να συνδεθούν με χρηματοδότες ή χρήσιμους συνεργάτες.

Η αρετή της τόλμης

Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι αρκετοί επενδυτές στην Ελλάδα ισχυρίζονται πως «κεφάλαιο υπάρχει, φρέσκιες και καλές ιδέες δεν υπάρχουν»! Πολλοί επισημαίνουν ότι η αιτία δεν είναι η έλλειψη δημιουργικότητας, αλλά η έλλειψη τόλμης και αποφασιστικότητας.

Για μία επιτυχημένη startup διαδρομή, δεν απαιτείται απλώς καινοτομία. Απαιτείται θάρρος, ανάληψη κινδύνου, σωστός προγραμματισμός και έλεγχος, άφθονη όρεξη και εργατικότητα και, τέλος, μία επίμονη και δεμένη ομάδα. Με δημιουργικότητα, ευελιξία, στρατηγική και υπομονή, κάθε Έλληνας startup επιχειρηματίας μπορεί να επιβιώσει, να αναπτυχθεί και να επιτύχει, παρά τις πιθανές αρχικές αποτυχίες. Αρκεί να τολμήσει να ρισκάρει, κάνοντας την αρχή!

Μοιραστείτε το:
Share

Πρόσφατα άρθρα

Ιδέες για λογότυπο: Πώς να σχεδιάσετε ένα επιτυχημένο logo!

Σίγουρα, έχετε σκεφτεί αρκετές πρωτότυπες ιδέες για το λογότυπο της επιχείρησής σας -ειδικά, αν ξεκινάτε… Read More

3 Μαρτίου 2022

Geofencing: Τι είναι και πώς εφαρμόζεται στο marketing;

Geofencing και Geofencing Marketing. Σας ακούγεται ξένο; Αναρωτιέστε τι μπορεί να είναι; Κι όμως, δεν… Read More

23 Δεκεμβρίου 2021

Native Advertising: Τι είναι και πώς να το χρησιμοποιήσετε;

Ο όρος Native Advertising παίζει παντού! Αυτό, βέβαια, δε μας ακούγεται καθόλου περίεργο, αφού πρόκειται… Read More

30 Σεπτεμβρίου 2021

CRO: Τι είναι & ποια tips να ακολουθήσετε για το 2022!

Αν είστε ιδιοκτήτης επιχείρησης, γνωρίζετε καλά πως η ιστοσελίδα σας υπάρχει για να σας αποφέρει… Read More

27 Ιουλίου 2021

TikTok Marketing: Η απόλυτη τάση για τη στρατηγική σας!

Το TikTok app ήρθε από το πουθενά και έχει χαρακτηριστεί ως το ταχύτερα αναπτυσσόμενο κοινωνικό… Read More

23 Ιουλίου 2021

Αναβαθμίζουμε την online εμπειρία σας χρησιμοποιώντας cookies

Πολιτική Cookies