Η 31η Οκτώβρη πλησιάζει και μαζί με αυτήν έρχεται το Halloween! Γνωρίζουμε πως ζούμε στην Ελλάδα και το συγκεκριμένο έθιμο δεν υπάρχει μέσα στην κουλτούρα μας και τις παραδόσεις μας, παρόλα αυτά, στη Develop Greece μας διακατέχει το δαιμόνιο του marketing. Επομένως, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε ασχολίαστη τη στρατηγική του Halloween, όπως και ποιες τακτικές κρύβονται πίσω από την τρομαχτική γιορτή και τελικά τι είναι αυτό που κάνει τον φόβο τόσο ελκυστικό; Spoiler Alert: Ακολουθεί μία ιστορία τρόμου, φαντασμάτων και … πολύ marketing!
Γιατί ο κόσμος αγαπά το Halloween;
Ο εορτασμός του Halloween έχει τις ρίζες του σε μία αρχαία κέλτικη γιορτή του Samhain, κατά την οποία οι συμμετέχοντες γιόρταζαν την αλλαγή των εποχών, υποδεχόμενοι τον χειμώνα ντυμένοι σαν κακά πνεύματα. Η γιορτή επιβίωσε με διαδοχικές μεταλλάξεις και, τελικά, έφτασε έως σήμερα. Στις μέρες μας, αποτελεί μία πολύ αγαπητή γιορτή, ιδιαίτερα στις παιδικές και νεαρές ηλικίες, οι οποίες έχουν την ευκαιρία να υποδυθούν τρομαχτικές φιγούρες και να επισκεφθούν τη γειτονιά, συγκεντρώνοντας γλυκά, ενέργεια γνωστή ως “trick or treat”.
Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει το Halloween τόσο αγαπητό; Οι ψυχολόγοι εξηγούν πως τη συγκεκριμένη μέρα οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να βιώσουν έντονα συναισθήματα, όπως αυτό της φρίκης, του φόβου και της αηδίας, χωρίς να απειλούνται στην πραγματικότητα. Το φλερτ με τον φόβο απελευθερώνει αδρεναλίνη, καθώς και άλλες ορμόνες που αυξάνουν τα ποσοστά ενέργειας στο σώμα, άρα τα φρικτά συναισθήματα καταλήγουν σε μία αστεία εμπειρία.
Παράλληλα, η γιορτή του Halloween συνδέεται άμεσα με τον θάνατο. Πρόκειται για ένα φαινόμενο, που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε ικανοποιητικά, αλλά υπάρχει μία μικρή ή μεγάλη εμμονή σε όλους. Αυτός, ακριβώς είναι και ο λόγος που βλέπουμε ταινίες θρίλερ, διηγούμαστε τρομαχτικές ιστορίες και μπαίνουμε σε τρενάκια τρόμου!
Διαβάστε επίσης: Ψυχολογία του Marketing: Πώς μία διαφήμιση οδηγεί σε αγορά (Μέρος Β)
Ήθη, μύθοι και marketing στο Halloween
Το Halloween αποτελεί ένα έθιμο με μεγάλη απήχηση. Πρόκειται για έναν συνδετικό κρίκο μίας κοινότητας. Με άλλα λόγια ενώνει τους ανθρώπους και δημιουργεί κοινές συμπεριφορές και βιώματα. Από την άλλη, το marketing απευθύνεται με τη σειρά του σε κοινότητες με παρόμοια χαρακτηριστικά, ανάγκες και απαιτήσεις. Όσο πιο ενιαία είναι μία κοινότητα, τόσο πιο στοχευμένη μπορεί να γίνει μία marketing πρακτική. Γι’ αυτόν, ακριβώς, τον λόγο, το marketing αξιοποιεί τις εποχιακές εορτές, ώστε να προωθήσει αποτελεσματικότερα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του.
Ταυτόχρονα, το Halloween αποτελεί στοιχείο μίας αισθητικής. Η αισθητική αυτή βασίζεται σε σκοτεινούς μύθους οι οποίοι τροφοδότησαν έναν μεγάλο κατάλογο βιβλίων και ταινιών, όπως το “The Nightmare Before Christmas”, και έγιναν αγαπητά στο κοινό εν μία νυκτί. Επόμενο ήταν, λοιπόν, να εμπνεύσει τους marketers που ως γνωστόν δεν σταματούν να παρατηρούν τον κόσμο και να αλληλεπιδρούν μαζί του.
Το Halloween στην Ελλάδα
Προς το παρόν μπορεί να μην μας χτυπούν την πόρτα παιδιά μασκαρεμένα σκελετοί την νύχτα του Halloween, όμως πολλές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αγκαλιάσει το έθιμο, διοργανώνοντας “στοιχειωμένα” events με σκοτεινή ατμόσφαιρα, φωτισμένες κολοκύθες και ροφήματα που αχνίζουν.
Κάποιοι άλλοι το αντιμετωπίζουν αρνητικά, θεωρώντας το αρκετά ξενόφερτο και αταίριαστο στην κουλτούρα τους. Ενώ, υπάρχουν και οι πιο δεκτικοί, οι οποίοι μαζεύονται την τελευταία νύχτα του Οκτώβρη και διασκεδάζουν παρέα με τον τρόμο και την φρίκη!
Συμπέρασμα
Η στρατηγική του φόβου βασίζεται ακριβώς σε αυτήν την εύθυμη ατμόσφαιρα που δημιουργείται, όταν οι τρομαχτικές μάσκες πέφτουν και τελικά αποδεικνύεται ότι όλα ήταν μία ψεύτικη ιστορία. Είτε είστε λάτρεις είτε εχθροί του Halloween, αναλογιστείτε πόσο εύκολα ενώνει μία κοινότητα και δημιουργεί συλλογικά ευχάριστα συναισθήματα. Σας θυμίζει μήπως κάποια πρακτική marketing που αναλύσαμε πρόσφατα; Κάντε μία ανασκόπηση στο blog μας και η απάντηση βρίσκεται μπροστά στα μάτια σας!