Όταν μιλάμε για On-Page SEO πρακτικές, αναφερόμαστε στις τεχνικές παρεμβάσεις που υλοποιούνται μέσα σε μία ιστοσελίδα, με στόχο αυτή να φθάσει στα πρώτα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης! Από την εμπειρία μας, γνωρίζουμε πως όταν ένας χρήστης κάνει search, πολύ σπάνια θα ανοίξει τη δεύτερη σελίδα των λημμάτων, ενώ συνήθως οι επιλογές του κυμαίνονται μεταξύ των πρώτων πέντε αποτελεσμάτων.
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι να δημιουργήσετε ένα SEO-ready website, που να πληροί τόσο τις Off-Page όσο και τις On-Page SEO πρακτικές. Στο παρελθόν, έχουμε ξαναμιλήσει για κάποιες τεχνικές On-Page SEO, οι οποίες αναλύονται εκτενέστερα στο eBook μας, το οποίο μετράει περισσότερα από 3000 downloads. Στο σημερινό άρθρο μας, επιχειρούμε να γίνουμε ακόμη πιο συγκεκριμένοι. Έτσι, συγκεντρώσαμε παρακάτω τις 16 κορυφαίες Οn-Page SEO πρακτικές για το website σας, που σίγουρα θα λατρέψουν οι μηχανές αναζήτησης και οι μελλοντικοί επισκέπτες σας!
-
Προσθέστε το keyword στο meta title
Ένας καλός SEO-optimized τίτλος μπορεί να κάνει τη διαφορά. Για να αντιληφθεί και να αξιολογήσει θετικά μία μηχανή αναζήτησης το title tag της σελίδας σας, θα πρέπει να τοποθετήσετε το στοχευμένο keyword όσο πιο αριστερά γίνεται. Αν μπορείτε να ξεκινήσετε τον τίτλο σας με αυτό, ακόμα καλύτερα!
-
Βελτιστοποιήστε το URL
Ανάμεσα στους σημαντικότερους παράγοντες SEO, βρίσκεται και η μορφή των URLs. Αποφύγετε να εφαρμόσετε άσχημα και μακροσκελή URLs που τρομάζουν και, τελικά, αποθαρρύνουν τον χρήστη. Είναι προτιμότερο να επιλέγετε μικρά και έξυπνα URLs, γραμμένα σε λατινικούς χαρακτήρες.
Επιπρόσθετα, λάβετε υπόψη ότι η άνοδος της φωνητικής αναζήτησης έφερε μεγάλες αλλαγές ως προς τη μορφή ενός SEO-friendly URL. Επομένως, μη διστάσετε να προσθέσετε επίθετα ή φράσεις που στο παρελθόν πασχίζατε να περικόψετε. Παραθέτουμε, ενδεικτικά, ένα παράδειγμα: “https://developgreece.com/10-idees-gia-web-design/”.
-
Βελτιστοποιήστε τη meta περιγραφή της σελίδας
Η meta περιγραφή της κάθε σελίδας σας πρέπει να περιλαμβάνει το keyword και να είναι περίπου 145 χαρακτήρες. Το keyword από μόνο του δεν αρκεί! Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε μία προτροπή στο κείμενό σας, ώστε να πείσετε τους online χρήστες να κάνουν κλικ στη δική σας σελίδα έναντι άλλων.
-
Χρησιμοποιήστε Η1 τίτλο
Σιγουρευτείτε ότι κάθε σελίδα του website σας διαθέτει έναν και μοναδικό H1 τίτλο, ο οποίος περιλαμβάνει το στοχευμένο keyword.
-
Προσθέστε το keyword σε H2 υπότιτλους
Τοποθετήστε το target keyword που έχετε ορίσει σε τουλάχιστον έναν υπότιτλο και χρησιμοποιήστε στον κώδικά σας το Η2 Tag. Με αυτόν τον τρόπο, θα κάνετε το content σας ακόμη πιο SEO-friendly!
-
Εντάξτε τα keywords στις πρώτες 100 λέξεις
Αναφέραμε ήδη πως το target keyword που έχετε επιλέξει θα πρέπει να βρίσκεται όσο πιο κοντά στην αρχή του τίτλου. Παράλληλα, με αυτήν την κίνηση, όμως, μία πολύ χρήσιμη On-Page SEO πρακτική αποτελεί η προσθήκη του κύριου, καθώς και των επιμέρους keywords, στις πρώτες 100 λέξεις του κειμένου. Η πρακτική αυτή βοηθά το content σας να αξιολογηθεί θετικά από την Google και, κατ’ επέκταση, να κερδίσει θέσεις στα αποτελέσματα των αναζητήσεων.
-
Βελτιστοποιήστε τις εικόνες
Το όνομα των εικόνων, τις οποίες ενσωματώνετε σε μία σελίδα, θα πρέπει να περιλαμβάνει το στοχευμένο keyword. Για παράδειγμα, “on-page-seo.jpg”. Επιπλέον, το keyword σας θα πρέπει να εντάσσεται στο Alt Text και στο Τitle Τext της εικόνας: π.χ. “On-page SEO τακτικές για να ακολουθήσετε”. Φροντίστε, λοιπόν, κάθε εικόνα στη σελίδα σας να περιλαμβάνει τα αντίστοιχα alt texts και title texts!
-
Προσθέστε Internal Links
Πρόκειται για links που οδηγούν σε διαφορετικές σελίδες μέσα στο ίδιο website. Χρησιμοποιήστε τουλάχιστον 3 Internal Links μέσα σε κάθε σελίδα, ώστε να αυξήσετε τον μέσο όρο σελίδων που επισκέπτονται οι χρήστες κατά την πλοήγησή τους στο website σας.
-
Προσθέστε Outbound Links
Χρησιμοποιήστε μία παραπομπή από έμπειρη πηγή, η οποία διαθέτει πολύ καλό Page Ranking. Προσοχή, όμως! Τα Οutbound Links οδηγούν τους χρήστες έξω από το website σας. Γι’ αυτό, καλό είναι το link να ανοίγει σε νέα καρτέλα, προς αποφυγήν του bounce rate.
-
Αυξήστε την ταχύτητα της ιστοσελίδας σας
Η ταχύτητα μίας ιστοσελίδας αποτελεί έναν ακόμη κρίσιμο παράγοντα SEO. Δημοσιευμένες έρευνες αποκαλύπτουν πως το 75% των χρηστών δεν θα επέστρεφαν σε ένα website που χρειάζεται περισσότερο από 4 δευτερόλεπτα για να φορτώσει! Το ίδιο απρόθυμη φαίνεται να είναι και η Google, ώστε να πριμοδοτήσει το website σας.
Δείτε εδώ πώς μπορείτε να αυξήσετε την ταχύτητα της ιστοσελίδας σας.
-
Μην ξεχάσετε τα share buttons
Μπορεί να μην αποτελούν κυρίαρχο παράγοντα SEO, συμβάλλουν όμως στην ενίσχυση της δημοτικότητας μίας ιστοσελίδας, κάτι, το οποίο σίγουρα αξιολογείται θετικά από την Google. Αναλογιστείτε, απλώς, πως η προσθήκη των social media buttons στο τέλος του περιεχομένου μίας σελίδας μπορεί να αυξήσει το social sharing κατά 700%!
-
Το On-Page SEO απαιτεί έκταση
Εάν η ομάδα σας έχει έμπειρους copywriters, ζητήστε τους να παράγουν εκτενέστερο περιεχόμενο. Η Google δίνει προβάδισμα στο content με τον μεγαλύτερο αριθμό χαρακτήρων. Το κείμενο στην κάθε σελίδα πρέπει να είναι τουλάχιστον 300 λέξεις, ενώ σελίδες με πάνω από 1000 λέξεις τείνουν να είναι ακόμη πιο αγαπητές στο social sharing.
-
Εντυπωσιάστε με οπτικό υλικό
Οι creative εικόνες, τα videos και τα επεξηγηματικά διαγράμματα αυξάνουν τον χρόνο παραμονής ενός χρήστη σε μία ιστοσελίδα, μειώνοντας, ταυτόχρονα, το bounce rate. Είτε χτίζετε το portfolio σας, είτε εμπλουτίζετε το blog σας, είτε παρουσιάζετε μία νέα υπηρεσία σας, σίγουρα αξίζει να επενδύσετε σε ποιοτικό οπτικό υλικό, ώστε να αυξήσετε το engagement του χρήστη με τη σελίδα σας.
-
Υιοθετήστε Responsive Design
Ήδη από το 2015, η Google ξεκίνησε να αξιολογεί ως Negative SEO τα mobile-unfriendly websites. Εάν, λοιπόν, θέλετε να προφυλάξετε το website σας από πιθανά google penalties, είναι σημαντικό να υιοθετήσετε έναν responsive σχεδιασμό. Στην Develop Greece δημιουργούμε περιεχόμενο που όχι μόνο είναι τέλειο, αλλά φαίνεται κιόλας!
-
Σκορπίστε στο περιεχόμενό σας LSI Keywords
Τα LSI Keywords αποτελούν εκείνα τα επιμέρους keywords, που σχετίζονται με τα target keywords, αλλά έρχονται δεύτερα στην προτεραιότητά σας. Γι’ αυτό, δεν απαιτείται να τα αναφέρετε στο title tag σας. Ωστόσο, οφείλετε να τα σκορπίσετε μέσα στο content σας, καθώς ενισχύουν την ποιότητά του.
-
Αυξήστε το dwell time
Αν κάποιος χρήστης πατήσει το button που οδηγεί στην πίσω σελίδα, μόλις λίγα δευτερόλεπτα αφού την έχει ανοίξει, το περιεχόμενο της συγκεκριμένης σελίδας αδυνατεί να τραβήξει την απαραίτητη προσοχή του! Τα δευτερόλεπτα αυτά ονομάζονται “dwell time” και αποτελούν σημαντικό παράγοντα On-Page SEO. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε πρωτότυπο και ενδιαφέρον περιεχόμενο για κάθε σελίδα σας, καθιστώντας κάθε πτυχή του webstite σας ελκυστική για τους επισκέπτες του.
Μήπως χρειάζεστε επιπρόσθετη καθοδήγηση, για να τελειοποιήσετε τις On-Page SEO πρακτικές σας; Η Develop Greece είναι πρόθυμη να μοιραστεί μαζί σας όλα τα μυστικά της τέχνης του SEO!